A heti monitoros statisztika szerint március 18. és április 16. között 2,8 százalékkal csökkent az előző évihez képest a hagyományos boltok bevétele az online kasszaadatok alapján (ebben a webáruházak nincsenek benne). A legutóbbi öt heti monitoros adatközlésben ugyanakkor jókora hullámzást látunk, egy héttel korábban például 9,4 százalékos volt a zuhanás.

A libikóka egyik legsúlyosabb oka az iparcikkes boltzár, ami 2021-ben nagyobbrészt márciusra esett (március 8-tól április 7-ig). 2020-ban viszont a nagyja áprilisra jutott a boltosok nyakába - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. E mellett volt hatása a 2020-as spájzolásoknak is, továbbá a húsvéti ünnepek pont egy héttel eltérő naptári időszakának is: végül, ha nagyobb volt a bázisidőszak vásárlási hulláma, akkor az ahhoz mért változás is könnyen nagyobb léptékű lehet. És ez fordítva is igaz:

Hozzátartozik a képhez, hogy a havi (hónap elejétől a végéig tartó időszakot felölelő) mutató már mennyiségi (volumen) változást is mutat, amit a drágulás lefelé, a webáruházi piac pedig felfelé tol. Emiatt is más lesz a szokásos havi statisztika, mint az előbbiek.

Az élelmiszeres vásárlásoknál szépen kijön egyrészt a spájzolási hatás, ami a korábbi esztendő márciusában terhelte meg alaposan a pénztárcákat. A legnagyobb rohamok éppen március közepe tájékán voltak (ez látszik a nagyobb élelmiszeres boltok 2020 márciusi forgalmának az akkori havi statisztikában mért 15 százalékos megugrásában is, ezután viszont áprilisban alig mozogtak többet, vagy kevesebbet a vásárlók a korábbiakhoz képest). A két húsvéti időszak közül pedig az ideiben kevésbé volt óvatos a költekezés.

Mi is az a heti monitoros statisztika?

Az adatok péntekenként jelennek meg a heti monitoros statisztikában és a közlés napját megelőző hónapnyi időszakról szólnak. Voltaképpen tehát ez is egy havi statisztika, csak éppen hetente tolnak egyet az időszak hóközi határnapjain (ettől eltérően viszont a havi adatközlés a hónap első napjától az utolsó napjáig terjedő időszakot méri).

Ebből azt látni, hogy az egyik héten 8-10, a következő héten 3 százalék körüli a hónapnyi időszak visszaesésének mértéke a heti monitoros statisztikákban és ez több héten keresztül váltogatta egymást. Ezeknek az eltérő ütem-különbözőségeknek két helyen lehet keresni az okát, az egyik a frissen mért időszak, a másik pedig a régi változásai, amivel összehasonlítunk.

Iparcikkek vásárlásában rettenetesen óvatosak a vásárlók a járványban. Részben átvándoroltak a webáruházakhoz, részben elhalasztották vásárlásaik egy részét.

A különféle korlátozások visszahúzó hatásai pedig egymásra is rakódtak. A korábbi esztendőben március 18-tól fékezték a hagyományos iparcikkes boltokat (a 15 órás zárással), március 28-tól pedig végig, még május első felében is teljes boltzár volt. Már ekkor, 2020-ban is nagyot esett a piacuk, és ezek a korábbi időszakok a naptárban is belelógnak a most mért mutatók bázisába, hiszen a 2021. március 8. és április 7. közötti napok úgyszintén boltzárasok voltak. Így tehát volt még lejjebb is a statisztikában.

A benzin, valamint a gyógyszertári költekezések 2,7, illetve 2,8 százalékkal csökkentek a legutóbbi heti monitoros statisztikában, miközben az előző hetekben a benzinvásárlások brutális ütemben növekedtek, a gyógyszervásárlások viszont nagyokat zuhantak. Itt is működött tehát a hullámvasút.