Februárban 4 százalék alá csökkent a hazai infláció, azonban a pénzromlás mérséklődése mellett lényeges aspektusa a háztartások helyzetének a javulása tekintetében, hogy a fogyasztók is érzékeljék az infláció csökkenését.

K&H 500 fős, reprezentatív minta alapján készített biztos jövő kutatása szerint a középkorúak nem érzékelik az infláció mérséklődését. Idén februárban a 30-59 éves korosztály átlagosan 23 százalékosnak érezte a pénzromlás éves ütemét, ugyanakkor a jövőre vonatkozó várakozások tekintetében ennél némileg optimistábbak a középkorú hazai fogyasztók – írja K&H a közleménye.

Jobb mint tavaly

Székely Pálma, a K&H értékesítés és életbiztosítási üzletágának vezetője kiemelte, hogy az idei adatok így is sokkal pozitívabbak a tavalyinál. 

2023 februárjában a válaszadók 31 százaléka 40 százalék felettinek érzékelte az inflációt, míg idén februárban 11 százalékra csökkent az ilyen magas arányú pénzromlást észlelők hányada. Az összes megkérdezett szerint átlagosan 23 százalék körüli volt a februári infláció, ami szintén jelentősen alacsonyabb az egy évvel korábban érzékelt 32 százaléknál. 

Javuló, de még mindig sötét jövőkép

A K&H kutatása szerint jövőre az infláció mérséklődését várják a magyarok. 

A megkérdezettek 8 százaléka szerint csökkenni, míg 70 százalék szerint így is emelkedni fognak a következő évben az árak. A válaszadók három tizede  5-10 százalékos növekedéssel számol, míg 40 százaléka ennél is magasabb drágulással kalkulál. 

A megkérdezettek hatoda az árak stabilitásával (vagyis legfeljebb 5 százalékon belüli árváltozással) számol, míg 7 százalék nem tudta megtippelni az árszabás egy év múlva várható szintjét. 

Ezzel szemben 2023 elején a válaszadók 87 százaléka várta, hogy egy év múlva többet fog fizetni a boltokban és 50 százalék volt a kifejezetten nagy drágulásra számítók aránya.

Idén a középkorúak átlagosan 9 százalékos éves inflációval számolnak. Miközben a 30–39 éves korosztályba tartozók 7,5 százalékos éves szintű áremelkedésre számítanak, addig a 50–59 évesek és a falvakban élők átlagosan 10 százalékos inflációtól tartanak.

A fagyinak nem szóltak, hogy már nincs ekkora infláció

Az idei szezonban 500 forint alatti gombócárakra már nem igazán lehet számítani.
Ha érdeklik a részletek