A főpolgármester úgy fogalmazott, biztos abban, hogy a "szélsőséges elképzeléseket és vágyakat leszámítva" a Fideszben és a párt parlamenti frakciójában lesz annyi bölcsesség, hogy megfelelő új önkormányzati törvény szülessen.
Mint mondta, ő "hűvös eleganciával" várja, hogy mi fog történni. Közölte, ő inkább a "saját politikai közössége nevében" izgul egy kicsit, nehogy egy pillanatnyi hangulat vagy rövid távú parciális érdekek alapján rossz törvény szülessen.

Arra figyelmeztetett, hogy egy elrontott önkormányzati törvény két súlyos következménnyel járhat. Az egyik az - fejtette ki -, hogy veszélybe kerülhet a következő választás a kormánypártok számára. Úgy vélte: a főváros bizonyos szempontból más, mint az ország többi szegmense, és "a budapestiek könnyen büntetnek". Hozzátette: egy elrontott önkormányzati törvény, egy számtalan részre darabolt, szétforgácsolódott város a választókból nem feltétlenül vált ki pozitív reflexeket.

Tarlós István az önkormányzati törvény másik súlyos lehetséges következményeként arra mutatott rá: ha most elrontják a jogszabályt, akkor kevés az esély arra, hogy a leendő kétszáz fős parlamentben kétharmados többség lesz annak a módosítására. A főpolgármester szerint ez pedig a városra nézve katasztrófát jelentene.