2020-ban a nagy terhelés ellenére sem tört meg a kiérkezési idő csökkenésének a trendje: bár 2015-höz képest az életmentési feladatszámunk közel 20 százalékkal nőtt, a gyors helyszínre érkezés arányán itt tavaly is sikerült 2 százalékot javítani - fogalmazott a portálnak a főigazgató.

Ezt úgy tudták elérni, hogy a többletfeladatokhoz többletkapacitásokat rendeltek, és leválasztották a Covid-ellátással kapcsolatos teendőinket a normál mentési faladatokról. Lényegében "kinövesztettek" magukból, maguk mellett egy másik mentőszolgálatot, ahol csúcsidőben ugyanannyi egységet mozgatnak, mint amennyi egyébként a mentésben van: több mint ezer ember vesz részt napi 3000-4000 mentési feladatban, és végez el akár több mint 20 ezer tesztet. A mintavételeket egy körülbelül 100 fős call center segíti, önkéntesekkel, vöröskeresztesekkel, medikusokkal, és a betegszállító cégek is beszálltak a tesztelésbe.

2020 júniusára kijelöltek statikus mintavételi pontokat is, döntően a mentesítő zónák mellett, ahová az enyhe tünetekkel rendelkező vagy csak Covid-gyanús betegek be tudtak menni. Csúcsidőben 100 ilyen helyet működtetnek, most már nagyjából csak fele ennyire van szükség, és az igényekhez mérten tudják növelni vagy csökkenteni a számukat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 6 szűrőbuszát pedig olyan helyekre irányították, ahová saját autóval el tudnak menni azok, akiknél a tesztet a háziorvos megrendelte. Nekik a mintavételhez ki sem kellett szállni az autójukból. A járvány csúcspontján mindemellett 400 mobil mintavételi egységet is beállítottak

Az OMSZ március óta több mint 1 millió 233 ezer mintát vett le. Volt olyan nap, amikor az összes Covid-teszt felét az OMSZ végezte el, ami több mint 20 ezer tesztet jelent az ország legkülönbözőbb pontjain.

A technológiai váltásnak köszönhetően el tudtak jutni odáig, hogy komolyabb problémák és panaszok nélkül 24, legkésőbb 48 órán belül el tudjuk végezni a mintavételt. 

Az SMS-értesítés napjainkban a leghatékonyabb elérési mód az oltások kapcsán, egy óra alatt 20 ezer embert tudunk megszólítani, olyanokat is, akik nem használnak internetet. Az elmúlt hetekben a mentőszolgálat milliós nagyságrendben küldött ki SMS-eket.

A járvány csúcspontján napi 1500 Covid-esete volt a mentőknek, ami azt jelenti, hogy csak a járvánnyal kapcsolatos feladatok miatt eddig már több mint 4,5 millió kilométert mentek, és nagyjából 155 ezer gyanús vagy igazoltan fertőzött beteget vittek kórházba. Mindeközben több mint 12 millió pár gumikesztyűt, több mint félmillió védőruhát, 3,5 millió maszkot használtak el, több száz embert és autót mozgatva.

A tavalyi évben több mint 3 milliárdot költöttek a Covid elleni védekezésre, ennek jelentős része a túlóradíj, valamint a védőfelszerelés - részletezte a növekedés.hu-nak Csató Gábor.