A magyarok kétharmada pozitívan gondolkodik az innovációról, és szinte senki nem vonja kétségbe ennek hasznosságát – ez derül ki a Bosch és Richter kutatásából, amit a két cég a közös konferenciája alkalmával ismertettek.

Az augusztusban készült kutatás adatai szerint Magyarországon már kétmillióan kipróbálták az AI-t, vagyis a mesterséges intelligenciát. Elképesztő gyorsasággal történik minden, mondta Sági Ferenc, az NRC Marketing-kutató és Tanácsadó cég kutatási igazgatója.

Az innovatív fejlesztéseknek a válaszadók három fő küldetést tulajdonítanak:

  • a környezetszennyezés mérséklését,
  • a mindennapi élet kényelmessebbé tételét,
  • és a hatékonyabb energiafelhasználást.

Sokan még kétségbe vonják, hogy a mesterséges intelligencia (MI) fontosságát, de már az orvosi berendezések tervezésében, a gyógyszerek, oltások fejlesztésében, vagy az energiaellátás szabályozásában is jelen van.

A ChatGPT-boomjával a chatbotot sokan már a betegségek diagnosztizálásához kezdték el használni.

A kutatás szerint a válaszadók 46 százaléka abban bízik, hogy a mesterséges intelligencia a ma még gyógyíthatatlan betegségek terápiájának a kifejlesztéséhez is hozzájárul.

Egyetemi és vállalati összefonódásra van szükség

A magyar innovációs politikában az egyetemek és a vállalkozások összekapcsolása lehet a magyar gazdaság sikerének a záloga, mondta Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökeRichter és a Bosch által megrendezett Innovátorok Napja rendezvényen.

A mesterséges intelligencia a gőzgéphez, a belső égésű motorokhoz és a internethez hasonló innováció. De amíg a gőzgép hatásai csak több évtized alatt épültek bele a gazdaságba, addig az AI (mesterséges intelligencia) robbanásszerű fejlődést mutat.

Kiemelte, hogy ösztönözni és biztatni kell magunkat, hogy ismerjük meg az AI adta lehetőségeket. Olyan megoldások születhetnek, melyek hatékonyabbá és olcsóbbá tehetnek üzleti folyamatokat, de még mindig szükség lesz vezetői döntésekre, és az emberi tudásra is – sorolta Kiss Ádám.

kormány felismerte a mesterséges intelligencia fontosságát, 2018-ban megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció, majd megalakult Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor is. Folyamatos finanszírozást nyújtanak az AI terjedését segítő programoknak.

Az AI térhódításával egy nagy termelékenységi boom előtt áll Magyarország

– mondta az NKFIH elnöke.

Az elmúlt öt évben a Bosch több mint ezer MI-vel kapcsolatos találmányra nyújtott be szabadalmat, ezzel a vezető innovátorok között van Európában. Az éghajlatváltozás, a korlátozott erőforrások, a változó mobilitási szokások, mind olyan összetett problémák, melyek átfogó innovatív válaszokat igényelnek, mondta Szászi István, a Bosch Csoport vezetője.

Idén is 80 milliárd forint jut tudományos kutatásra

Az esemény másik szervezője a Richter Gedeon Nyrt. (Richter). A gyógyszercég 1200 fős kutatói fejlesztői csapattal rendelkezik, 2022-ben 75,1 milliárd forintot, az árbevételének 10 százalékát fordította kutatás fejlesztési programokra, mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. Hozzátette: idén is 80 milliárd forintot költenek majd tudományos kutatásra.

A siker receptje Orbán Gábor szerint az együttműködés, jelenleg is globálisan 25 partnerrel dolgoznak együtt.

Az innovátori kutatói tevékenységgel kapcsolatban példaként említette a Cariprazin molekulát, ami, ahogy fogalmazott innen indult a Gyömrői útról, és az Amerikai Egyesült Államok piacán a leggyorsabban emelkedő antipszichotikum. Ez egy kimagasló magyar siker – tette hozzá.

A következő évek fő célkitűzése, hogy több mint egymillió ember dolgozzon olyan munkakörben ahol a MI-t használnak – mondta Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. Fontos, hogy minél több kis- és közepes vállalkozás éljen az AI adta lehetőségekkel, folytatni szeretnék a Digitális Kazinczy Programot, a magyar nyelv védelme mindennél fontosabb. Példaként említette, hogy rendkívüli, hogy Magyarország az AI alapú mellrákszűrő szoftverek fő tesztbázisa. A projektben öt kórház vesz részt 2021 óta, ahol évente 35 ezernél több mammográfiás szűrés történik. Az intézményekben az MI segít ellenőrizni azokat a rákra utaló jeleket, amelyeken, irrelevánsnak vélve azokat, a radiológusok esetleg korábban átléptek.

Szeptember 11-én rendezték a Magyar Zene Házában az ECNMX AI Summit 2023 rendezvényét, a régió legnagyobb AI-konferenciáját. Tudósításainkat IDE kattintva érheti el.