Az elmúlt szűk 5 évben a 76-82 centiméteres LCD-televíziók ára több mint 117 ezer forintról kicsivel több, mint 80 ezer forintra csökkent, amely több mint 30 százalékos visszaesés - derül ki a KSH adataiból. A televízióknak ezt a méretosztályát a hivatal hónapról hónapra figyeli és adja hírül az árak alakulását, sőt 2014-től követve a technológiai változásokat, már nem az LCD, hanem az LCD-LED televíziók árát monitorozzák.

Az árzuhanásban semmi meglepő nincs, hiszen a "lapos TV" jelzőnek ma már nincs jelentősége, lévén, hogy a katódcsöves készüléket ma már nem igen lehet kapni, esetleg csak a műszaki bizományiban.

A televíziók árának csökkenésével párhuzamosan természetesen nőttek a hazai bérek. A KSH statisztikája szerint az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete a 2011-es több mint 140 ezerről idén közel 160 ezerre emelkedett. Ebből nem nehéz kiszámolni, hogy egy televízió egyre kisebb terhet jelentett a háztartásoknak. Míg 2011 elején az átlagbér több mint 80 százalékát, idén viszont már csak a felét vitte el egy 76-82 centiméter képátlójú LCD-LED televízió. Ez alapján tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyre kevésbé okoz problémát egy ilyen készülék megvásárlása egy magyar családnak.

Ha azonban megnézzük az árcsökkenés ütemét akkor kiderül, hogy ez 2013 óta jóval visszafogottabb, mint az azt megelőző években. Az árak is nyilván elérték azt az optimális jövedelmezőség szintjét, másrészt további árcsökkenéssel már a nagyobb monitorok piacát veszélyeztetné. Ha tehát azt szeretnénk, hogy az átlagbérekhez képest még kisebb tételt jelentsen egy televízió, akkor előbbiek szintjét kellene növelni, mintsem utóbbiakét csökkenteni.