A 2012-es évről egy pozitívum állítható, hogy túléltük - fogalmazott Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. mai konferenciáján. A kormány idén enyhe, 0,8 százalékos reál GDP növekedéssel számol, miközben a legtöbb elemző stagnálást vár, de egyre többen nem zárják ki a recessziót sem. Kérdésre válaszolva úgy vélte, májusban jöhet az újabb kiigazító csomag.

A lehetséges növekedési faktorokat számba véve Molnár elmondta, a keleti nyitás a magyar gazdaság problémáit exportoldalról nem oldja meg. Exportpiacaink növekedési ütemét a GDP változással közelítve az látható, hogy fő partnereink -1-3 százalékos sávban várják az idei reál GDP alakulását, ami részükről enyhe importnövekedést feltételez. Így a hazai export sem tud valószínűleg túl gyorsan bővülni, de elérhetőnek látszik egy 5 százalékos ütem, főleg a beinduló autógyáraknak köszönhetően.

Ami a lakossági fogyasztást illeti, itt a választási költségvetés jegyében megkezdett osztogatások (minimálbér és nyugdíjemelés 5 százalék körüli mértéke, valamint az erőltetett dezinfláció (rezsiköltség csökkentés) hatására a reáljövedelmek várhatóan 1 százalékkal nőnek 2013-ban. Az alkalmazotti létszám csökkenése (nem számítva a közmunkát) és a forintgyengülés - a devizahiteleken keresztül - ugyanakkor mérsékli a vásárlóerőt, így a fogyasztás stagnálhat.

A beruházási kereslet idén 2 százalékkal csökkenhet tovább, hiszen például az áramszolgáltatók biztosan csökkentik beruházási keresletüket, de akit szektoradó sújt, az is kétszer meggondolja, a hazai cégeket pedig forráshiány is sújtja. Márpedig ha nem lesz beruházás, akkor a versenyképesség romlása miatt újabb munkahelyek létesítésére sincs sok a kilátás.

Molnár szerint kitörési lehetőséget jelenthetne az EU források gyorsított kifizetése is, ám jelentős növekedési impulzus erről az oldalról sem várható. Ennek oka az, hogy bár két éve folyamatosan gyorsulnak a kifizetések (hiszen egyre több pályázat kerül lezárásra), az ütem még mindig alacsony, ráadásul ki nem osztott pénzek is bőven találhatók az NFÜ-nél, így a jelenlegi ütem mellett a pénzek jelentős része nem lesz felhasználva.