Tovább emelkedtek a lakbér árak júliusban: országosan és a fővárosban egyaránt 1,9 százalékos volt a drágulás mértéke egy hónap alatt, ez derül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com közös lakbérindexéből. A lakásbiztosítások száma is megugrott, éves összevetésben 26 százalékkal, közölte a Netrisk.hu. 

A statisztikai hivatal adatai szerint Pest kivételével az ország minden régiójában nőttek a bérleti díjak. Budapesten belül a legnagyobb mértékben a pesti átmeneti kerületekben 3 százalékkal drágult a lakásbérlés. A nominális lakbérek növekedési üteme júliusban is meghaladta az infláció havi mértékét, így a reállakbérek országosan 1,6, a fővárosban 1,7 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.

Kép: KSH/Ingatlan.com

A tavaly év végi lassulás után 2023 első fele gyorsabb ütemű lakbérnövekedést hozott az albérleti piacon. Júliusban az előző hónaphoz képest országosan és Budapesten egyaránt 1,9 százalékos drágulás volt.

Az előző év azonos időszakához képest

  • országosan 13 százalékkal;
  • a fővárosban 14 százalékkal nőttek az albérletek árai.

2015-höz képest, vagyis nyolc év alatt országosan 92 százalékkal, Budapesten pedig 84 százalékkal emelkedtek a júliusi lakbérek.

A nominális lakbérek szintje már mintegy másfél éve a 2020. januári csúcs fölé emelkedett, 2023 júliusában országosan 32, Budapesten 29 százalékkal meghaladva azt.

Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,6, illetve 9,7 százalékkal maradtak el a járvány előtti szinttől.

A fővárosban a pesti oldal belső kerületeiben 2,1, az átmeneti kerületekben 3, a külső kerületekben 1,7 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt. A budai oldal hegyvidéki kerületeiben 1,1, az egyéb kerületekben 2,2 százalékos drágulást mértek.

Egy év alatt az emelkedés mértéke a pesti átmeneti kerületekben volt a legnagyobb 14,8 százalékos, a budai kerületekben a legkisebb 10,7 százalékos - derül ki az elemzésből.

Az idei év január és júliusa között a figyelembe vett hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városi lakásra vonatkozott.

A kislakások kellenek

A meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 58 négyzetméter volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 67 négyzetméter volt.

A legnagyobb alapterületű majdnem 80 négyzetméteres lakásokat Pest vármegyében hirdették.

Országosan is a hirdetések túlnyomó többsége többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százalék volt önálló családi ház. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 4 százaléka volt családi ház. 2023 első hét hónapjában a fővárosban a hirdetések 42 százalékát, országosan 43 százalékát magánszemély hirdette meg.

Tizedével drágult a lakásbiztosítás is

Több lakásbiztosítást kötöttek már augusztus első felében is, erre az online biztosítási alkusz cég hívta fel a figyelmet. Kitértek rá, hogy ez többek között a felsőoktatási tanévet megelőző felpezsdülő albérletszezonnak – és a hó eleji viharkároknak is köszönhető. Drágulás itt is volt, a lakásbiztosítások átlagdíja 11 százalékkal nőtt és meghaladja a 36 ezer forintot.

A legnagyobb egyetemvárosokban például Budapesten az ingatlanokra között lakásbiztosítások száma 25 százalékkal nőtt, az egy évre vetített átlagdíj pedig 12 százalékkal 36 ezer forint fölé emelkedett. Győrben, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben és Pécsen a megkötött lakásbiztosítások száma 17 százalékkal emelkedett, az átlagdíj pedig 12 százalékkal 31 ezerre drágult.

Ez mindenkinek fontos

A megfelelő ingatlan megtalálása után mind a bérlőknek, mind a bérbeadóknak fontos, hogy tisztázzák a lakásbiztosításra vonatkozó feltételeke – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója. Többféle megoldás van. Sokszor a tulajdonos, vagyis a bérbeadó gondoskodik erről, de van, hogy a bérlő feladata.

Tisztázni kell, hogy a meglévő biztosítás csak az ingatlanra vagy az ingóságokra is vonatkozik-e. A szakember szerint például, ha egy bútorozatlan vagy hiányosan felszerelt lakást vesz ki valaki és a saját eszközeit, bútorait, gépeit viszi oda, a jelenlegi biztosítás pedig az ingóságokra nem vonatkozik vagy csak nagyon alacsony értékre szól, akkor érdemes az ingóságokat biztosítani külön. A bérlőknek tisztázniuk kell azt is a bérbeadóval, hogy a biztosítási díjat ki fizeti, vagy milyen arányban állják ezt a költséget.