Ma már egyáltalán nem megy csodaszámba, ha épp egy drón repül el a fejünk felett – lehet az sokféle szabadtéri nyilvános esemény, koncert, fesztivál, sportmérkőzés. Azt is nyilvánvalóan sokat tudják, hogy a drónhasználat jelentős korlátozások alá esik és a legtöbb esetben engedélyköteles tevékenység. 

Már csak azért is, mert 

súlyos közlekedési bűncselekményeket is el lehet vele követni.

Bertényi Imre, a Legfőbb Ügyészség ügyésze szerint a drónpilóta nagyjából ugyanazokat a közlekedési bűncselekményeket valósíthatja meg, mint a légijármű-vezetők – hiszen a ő ugyanúgy a jármű parancsnoka.

  • veszélyeztethet a közlekedés biztonságát, ami bűncselekménynek számít.
  • akár mozgó járműnek a szélvédője felé képes irányítani eszközét - legyen szó akár közútról, akár légi közlekedésről,
  • magasfeszültségű kábelnek is nekimehet, ez közérdekű üzem megzavarásának minősül
  • sőt, amit viszont lehet, hogy nem annyira közismert: még a bódult, ittas vezetést is el lehet vele követni, ami szintén bűncselekménynek számít.

Több millió forintos bírsággal és szabadságvesztéssel járhat a jogellenes drónhasználat

A drón üzemeltetésére vonatkozó szabályok megszegése esetén a légügyi hatóság bírságot szabhat ki, amely akár több milliós is lehet. Aki pedig drónnal más lakását, kertjét megfigyeli, vagy arról felvételt készít, bűncselekmény miatt akár szabadságvesztéssel is büntethető – figyelmeztet az infokommunikációs szakjogász. >>>

A közelmúltból emlékezetes lehet, amikor 2019 októberében egymást követő napokon reptettek drónt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér légterébe. Emiatt a repülőteret teljesen le kellett állítani. Ez nagyon súlyosan sértette a repülésbiztonságot, a repülőtér üzemében zavart okozott és ezzel komoly károkat is okozott. 

További részletek a videóban: