Az Irán által a közelmúltban Izrael ellen elkövetett dróntámadásokra válaszul a világ vezetői határozott elítélő nyilatkozatokat tettek.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy az Európai Unió határozottan elítéli Irán Izrael elleni támadásait. „Ez példátlan eszkaláció és súlyos fenyegetés a regionális biztonságra nézve" – írta Josep Borrell az X-en.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, aki a támadás miatt megszakította hétvégi útját, hogy a Fehér Házból figyelje a közel-keleti eseményeket, megismételte Izrael támogatását. Elmondta: összehívott egy ülést a nemzetbiztonsági csapatával, hogy megvitassák a legújabb fejleményeket.

António Guterres ENSZ-főtitkár az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólított fel. „Sem a régió, sem a világ nem engedhet meg magának egy újabb háborút" – figyelmeztetett.

Rishi Sunak brit miniszterelnök kijelentette:

A leghatározottabban elítélem az iráni rezsim meggondolatlan támadását Izrael ellen.

Stephane Sejourne francia külügyminiszter szintén világossá tette, hogy Franciaország a leghatározottabban elítéli Irán Izrael ellen indított támadást.

Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke igencsak aggasztónak nevezte a közel-keleti helyzetet, és egyértelmű üzenetet küldött Iránnak: hagyja abba az Izrael elleni támadást. Az iráni agressziót szintén határozottan elítélte Annalena Baerbock német külügyminiszter, valamint Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Előbbi politikus azt mondta: szolidaritást vállalnak Izraellel, Irán lépése pedig egy teljes régiót káoszba taszíthat. Justin Trudeau pedig hozzátette: „Izrael mellett állunk.” 

Volodimir Zelenszkij is elítélte a támadást

„Mi Ukrajnában nagyon jól ismerjük az Oroszországból érkező hasonló támadások szörnyűségét, ugyanazokat a Sahid drónokat és orosz rakétákat, ugyanazt a taktikát, amely nagyszabású légicsapásokból áll" – írta az államfő az X portálon.

Véleménye szerint mindent meg kell tenni a feszültség további növekedésének megelőzése érdekében a Közel-Keleten.

Irán lépései az egész régiót és a világot fenyegetik, ahogy Oroszország cselekedetei magukban hordozzák a háború kiszélesedésének kockázatát. A két rezsim nyilvánvaló együttműködésére a terror terjesztésében határozott és egységes választ kell adnia a világnak. A Sahid drónok a terror eszközei ugyanúgy a Közel-Kelet, mint Európa egén

– nyilatkozta Volodimir Zelenszkij

Önmérsékletre szólítja fel Moszkva a közel-keleti konfliktusban részes feleket és aggodalmát fejezi ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt – közölte az orosz külügyminisztérium az Izraeli elleni iráni rakéta- és dróntámadással kapcsolatban.

Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet

– olvasható az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett állásfoglalásban.

Simona Halperin moszkvai izraeli nagykövet vasárnap kijelentette: hazája elvárja, hogy Oroszország elítélje az iráni támadást. Reagálásában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte: nem emlékezik olyan esetre, amikor az izraeli vezetés így tett volna az orosz területet ért ukrán csapások esetében.

Izraelben 24 magyar állampolgár lépett közvetlenül kapcsolatba a nagykövetséggel, miután Irán drónokkal és rakétákkal súlyos támadást intézett az országgal szemben – közölte Szijjártó Péter, hozzátéve: a jelenlegi információk szerint egy magyar állampolgár sem volt közvetlen elszenvedője a támadásnak.
Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért drón- és rakétatámadást, kiállunk Izrael mellett ebben az esetben is – mondta a Facebookon élőben közvetített videóüzenetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.