Április elején Houstonba látogatott az a három magyar férfi, akik a jövőben ígéretes karrierre számíthatnak az űrhajózást illetően. A tíz napos szakmai út első állomása volt az amerikai bázis – írja az MTI. 

A jelöltek betekinthettek a szakemberek mindennapjaiba, de még személyes találkozásra és beszélgetésre is alkalmuk volt a korábban világűrben járt asztronautákkal.

Láthatták a Nemzetközi Űrállomás élethű mását is, ahol a kiképzések zajlanak. 

A látogatás célja tartalmazott egy átfogó elméleti és gyakorlati képzést is, emellett alkalmassági tesztekkel és kiképzési feladatokkal is megismerkedhetett a magyar csapat. 

Biztonságuk érdekében a vállalat szakértői és pszichológusai folyamatosan elemezték reakcióikat és kommunikációs képességeiket. 

Továbbá sikeresen teljesítették a centrifugaképzést is Philadelphiában, amely az űrrepülés során bekövetkező mell-hát irányú többletterhelést foglalja magába. A magyar csapat tagjainak 6G-s terhelést is el kellett viselnie 45 percen keresztül.

Fél évszázad után először landolt amerikai űrhajó a Holdon

Az Intuitive Machines által kifejlesztett IM-1 misszió Odüsszeusz nevű, pilóta nélküli leszállóegysége péntek hajnali fél 1-kor landolt a Hold felszínén.Bővebben--->