Új videóval jelentkezett miniszterelnöki Facebook-oldalán Orbán Viktor, aki vasárnap délelőtt már jelezte, hogy a közel-keleti események hatására délutánra összehívta a védelmi tanácsot.

Az ülés után a következőt mondta el a kormányfő:

„tegnap éjjel bekövetkezett az, amitől tartottunk. Irán drónokkal és rakétákkal megtámadta Izraelt. A támadást elítéljük, a támadás azonban azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is. A mai napon összehívtam a védelmi tanácsot, hogy számot vessünk a konfliktus Magyarországra gyakorolt nemzetbiztonsági és gazdasági következményeivel.

Orbán Viktor videójában azt is közölte: utasítást adott a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják.

Kedden pedig Brüsszelbe utazik, ahol a többi európai vezetővel áttekintik a kialakult háborús helyzetet.

Mindent meg kell tennünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát

– zárta gondolatait a kormányfő.

Drónok Izrael felett, avagy a helyzet a Közel-Keleten

Irán vasárnapra virradóra rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, válaszul arra, hogy izraeli repülőgépek április elején lerombolták az iráni konzulátust Szíriában. A médiában megjelent értesülések szerint az iráni hadsereg 185 drónt, 36 manőverező robotrepülőgépet és 110 föld-föld rakétát indított, ezek túlnyomó többségét az izraeli védelmi erő még az ország légterén kívül lelőtte. A csapás elhárításában az amerikai és a brit hadsereg is részt vett.

A részletekről ITT írtunk bővebben.