A versenyhatóság Magyarországon is egyre szélesebb vizsgálati jogkörrel rendelkezik, amire a gyógyszeriparban aktív cégeknek is fel kell készülniük – hangzott el a Baker McKenzie ügyvédi iroda nemzetközi konferenciáján Varsóban.

Tavaly júniusban lépett hatályba a gyógyszerforgalmazásra is jelentős hatást gyakorló új uniós vertikális csoportmentességi rendelet, amely türelmi ideje idén május 31-én járt le.

Érdemes áttekinteni a kettős forgalmazásra, illetve a kettős szerepkörű ügynökökre vonatkozó céges gyakorlatot:

 

  • A kettős forgalmazásnál a végtermékek gyártója a piacon forgalmazóként is megjelenik;
  • a kettős szerepkörű ügynökök különböző termékekre vonatkozóan, de ugyanazzal a partnerrel tartanak fenn egyszerre ügynöki és forgalmazási együttműködést is.

Utóbbi esetében a forgalmazókkal folytatott információcserére a rendelet szigorúbb szabályokat ír elő.

Úgy habzsoljuk a gyógyszert, mintha legalábbis muszáj lenne

A magyarok többsége 5 és 20 ezer forintot költ havi szinten gyógyszerre, ez derül ki a Pulzus kutatásából, amit a Napi.hu számára készített. Jellemzően a városokban élők szedik a pirulákat, a községekben élők kevesebb gyógyszert váltanak ki. Bővebben>>>

Kiszélesítik a magyar versenyhatóság jogkörét

Más régiós országokhoz hasonlóan a hatóság Magyarországon is egyre szélesebb vizsgálati jogkörrel rendelkezik.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértés gyanúja nélkül is kezdeményezhet gyorsított ágazati vizsgálatot, amelynek keretében akár előzetes értesítés nélküli házkutatást is tarthat. 

GVH vizsgálói beléphetnek a vállalat bármely helyiségébe, megnézhetnek, lemásolhatnak bármilyen dokumentumot, informatikai eszközt vagy adathordozót, az érintetteknek pedig kötelességük együttműködni a vizsgálókkal, és megadni nekik a kért információt.

Súlyos bírságokat kell fizetni, ha valaki akadályozza a rajtaütést

A házkutatás akadályozásáért egyre keményebb eljárási bírságokra lehet számítani – például abban az esetben, ha a hatóság által lefoglalt adatok titkosítottak:

Magyarországon is van olyan precedens, amikor a hatóság több százmillió forintos bírságot szabott ki, mert a lefoglalt eszközökön lévő adatok titkosítását nem lehetett feloldani.

  • A hatóság a házkutatás során akár véletlenül talált bizonyítékokat is felhasználhatja az eljárásban a jogsértés megállapítására.
  • Sőt, a magánszemélyek által készített titkos felvételek is felhasználhatók, függetlenül attól, hogy azok jogszerűen készültek-e vagy sem – az egyetlen követelmény, hogy ne ez legyen az egyetlen bizonyíték.
  • A versenyhatóság erőfölény gyanúja esetén vizsgálhatja az úgynevezett csökkentett nagykereskedői megállapodásokat (RWA) is – ezek azok a megállapodások, amelyek keretében a gyógyszergyártók csak néhány kiválasztott nagykereskedőt vesznek igénybe.

Ilyen vizsgálatot lefolytattak már a magyar GVH és a környező országok versenyhatóságai is. A szomszédos országokban szintén kiemelt versenyhatósági figyelemben részesítik a közvetlen patikai, illetve kórház részére történő értékesítési modelleket (DTP/DTH).

Csodaszerként árulják, de csak még betegebb lesz tőle

A rendőrség 22 tonnányi gyógyhatásúként hirdetett készítményt semmisített meg, melynek fogyasztása nemhogy nem gyógyító erejű, hanem káros lehet az egészségre. Bővebben>>>

Pontosabb infókat kell adni a gyógyszerekről

A magyarországi törvények és ítélkezési gyakorlat további korlátokat szab a gyógyszeripari kommunikációban, illetve az egészségügyi szakemberekkel való kapcsolattartás terén is.

A promóció a gyógyszerekkel kapcsolatos kereskedelmi gyakorlat, amely az egészségügyi szakembereket célozza meg.

Ugyanakkor kereskedelmi gyakorlatnak minősülnek a promóció mellett azok a szakmai és tudományos tevékenységek is, amelyek célja a gyógyszerek felírásának, használatának és értékesítésének elősegítése – így sok esetben nehéz különbséget tenni a promóció és a tudományos tevékenység között.

Az általános szabály az, hogy csak regisztrált orvoslátogatók kommunikálhatnak az orvosokkal a cég gyógyszereivel kapcsolatban.

Az orvosi osztályhoz tartozó úgynevezett Medical Scientific Liaison (MSL) munkakörökben dolgozók akkor kommunikálhatnak orvosokkal, ha az átadott információ és a terjesztés módja teljes mértékben elválasztható a gyógyszerek értékesítésének támogatásától, ami nagyon nehezen megvalósítható feltétel.