Az amerikai Johnson & Johnson (J&J), gyógyszereket és orvosi eszközöket gyártó vállalat a vártnál jobban növekvő részvényarányos nyereséget és a várakozásoknál minimálisan kevésbé bővülő bevételt ért el a március végével záródott negyedévben – írja az MTI a vállalat jelentésére hivatkozva. 

A cég adózott eredménye 5,35 milliárd dollár volt az első negyedévben, szemben az előző év azonos időszaki 491 millió dollár veszteséggel.

Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos nyereség 2,41 dollárról 2,71 dollárra nőtt, meghaladva a szakértők által várt 2,64 dollárt.

A cég negyedéves bevétele éves összehasonlításban 2,3 százalékkal 21,383 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos időszakában elért 20,894 milliárd dollárról, és ezzel épphogy elmaradt az elemzői várakozások átlagában szereplő 21,4 milliárd dollártól.

Az J&J legfontosabb, gyógyszergyártó részlegének bevétele 1,1 százalékkal, 13,562 milliárd dollárra emelkedett.

A bevétel több mint 20 százaléka, 2,45 milliárd dollár a Stelara értékesítéséből származott, amely azonban elmaradt az elemzők által várt 2,60 milliárd dollártól.

A Stelara az immunrendszer egy részének gyengítésén keresztül ható, immunszuppresszáns gyógyszer, amelyet egyebek mellett pikkelysömör és Crohn-betegség esetén alkalmaznak. A Darzalex daganatellenes gyógyszer értékesítéséből származó negyedéves bevétel éves szinten 18,9 százalékkal emelkedett és az elemzői várakozásokkal nagyjából összhangban 2,69 milliárd dollár volt.

Szinte eltűnt a „Covid-bevétel”

A Johnson & Johnson COVID-19 elleni oltóanyagából származó bevétele ugyanakkor

mindössze 25 millió dollárt tett ki az első negyedévben, szemben az előző év azonos időszakában elért 747 millió dollárral,

ami éves szinten 96,6 százalékos csökkenés.

A cég jelentésében módosította idei eredményvárakozását, a korábban jelzett 10,55-10,75 dollár helyett immár 10,57-10,72 dollár egyszeri tételek nélküli részvényarányos nyereséggel számol.