A minap jelent meg a Nature Microbiology című folyóiratban a University College London (UCL) kutatóinak azon tanulmánya, melyben az orrot vizsgálták, mivel a koronavírus a legtöbb esetben ott kerül először a szervezetbe.

A szakértők megállapításai szerint az öregedő felnőttek orrsejtjei a fertőzés utáni első napokban százszor több vírust tartalmaznak a gyerekek orrsejtjeivel szemben, ami magyarázatot adhat arra, hogy a gyerekek esetében miért ritkább a súlyos lefolyású megbetegedés – írja a Social Care Today.

A kutatás során három különböző korcsoport orrsejtjeit vizsgálták: 12 év alatti gyermekekét, 30 és 50 év közötti felnőttekét és 70 év feletti idősekét. A kísérletek során az egészséges orrsejteket koronavírussal fertőzték meg, három nap elteltével pedig a tudósok észrevették, hogy a gyermekekből vett sejtek gyorsan reagáltak a vírus ellen, és annak terhelését csökkentették. A középkorú felnőttek esetében azonban ez már kevésbé volt nyilvánvaló, az időseknél pedig egyáltalán nem alakult ki reakció, sőt, az ő esetükben több vedlést és károsodást is megfigyeltek.

Claire Smith, a projekt vezetője szerint az eredmények feltárják, hogy változik az orrunkban lévő sejtek típusa az életkor előrehaladtával, és hogyan befolyásolja ez a SARS-CoV-2 fertőzés elleni küzdelemre való képességünket. Hozzátette, mindez kulcsfontosságú lehet a különböző korcsoportokra szabott kezelések kifejlesztésében, főként az idősek körében, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Kerstin Meyer társszerző megjegyezte, hogy a tanulmány arra is rávilágít, mennyire fontos az öregedést figyelembe venni a Covid kezelések és terápiák keresésekor.

A kutatás sikerére tekintettel a szakértők a következőkben azt szeretnék megvizsgálni, hogyan reagálnak az orrsejtek és a szervezet más betegségekre, például a megfázásra, az influenzára és az RSV-re.

Kimutatták, mely szervünkre volt legnagyobb hatással a koronavírus

A világjárvány felbukkanása után a fertőzéstől félve sokan elkerülték a kórházakat, ezért megugrott a szervvel kapcsolatos halálozások száma.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->