Az esetről Dobson Szabolcs gyógyszerész mondta el a véleményét a Dívány kérdésére.

A szakember „Fogalmam sincs, mi a beteg baja” névvel illette azt az úgynevezett magisztrális kencét, amelyet ötféle gyári kenőcsből állíttatott össze a receptet felíró orvos, és amiért ezt az összeget kellett kifizetnie a páciensnek. Az Egészségügyi szakirodalmi tallózó nevű oldalán Dobson Szabolcs feltette azt a kérdést is, hogy 

HA A BETEG MÉG ESETLEG MAGÁNRENDELÉSÉRT IS FIZETETT, MENNYIBE KERÜL VAJON A GYÓGYULÁSA?

A gyógyszertár nem önkényeskedhet

Minden gyógyszertárban előállított – szaknyelven magisztrális – gyógyszer annyiba kerül, amennyi a felhasznált anyagok ára és a munkadíj összege. 

Ez a munkadíj rendkívül alacsony. A gyógyszertáraknak nincs lehetőségük önkényes árképzésre. Nagyon elterjedt szokássá vált, hogy az orvosok gyári késztermékeket tesznek összetevőként ezekbe a gyógyszertári előállítású termékekbe, amely rendkívül megnövelheti az árat.

– mondja a szakértő.

Pedig hatósági irányelv létezik arra, hogy csak nagyon indokolt esetben lehetne gyári készítményt felhasználni, mert így nem ismeretes, miként változik a medicina hatása.

Nem az orvos fizeti, jó lesz az úgy

Óriási pazarlások zajlanak ezen a téren, amit a hatóságok nem ellenőriznek. Az orvosokat pedig senki sem kéri számon, hogy megfelel-e az általuk rendelt gyógyszertári készítésű gyógyszer a tudomány jelenlegi állásának. Nagyon jó lenne ezen változtatni  – mondja Dobson Szabolcs.

A bejegyzéshez fűzött kommentekből pedig kiderül, hogy többen találkoztak olyannal is, hogy a patikusok nem készítik el ezeket a magisztrális termékeket, amelyek nemcsak kenőcsök lehetnek, de például porok, kúpok, oldatok, szuszpenziók vagy éppen emulziók. 

Ennek oka lehet a hozzájuk szükséges összetevők hiánya, vagy az, hogy a nagykereskedők nem szállítanak alkalmas mennyiségeket – például meg kell venni 100 grammot pár gramm felhasznált anyag kedvéért, és a többi nagy valószínűséggel a gyógyszerész nyakán marad, és végső soron megsemmisítésre kerül

– közölte a gyógyszerész szakértő. 

Már a patikákban is várólisták vannak, akkora a gyógyszerhiány

Egyes termékek ára ráadásul elszállt az infláció miatt, amire még rájön, hogy idén tavasztól a gyártók adója 24-ről 40 százalékra emelkedett.
Bővebben >>>

Kétkedő gyógyszerészek

Végül nemritkán valóban jogos kételyek merülnek fel a gyógyszerészek részéről az ilyen készítmények orvosi értékével, hatásos mivoltával kapcsolatban, miközben rendelkezésre állnak igazoltan hatásos gyári termékek. 

Én személyesen már évek óta mondom és írom, hogy reformokra van szükség, hogy a modern orvoslás színvonalára hozzuk ezt a területet.

– figyelmeztet Dobson Szabolcs.