A külföldön készült gyógyszerek árát megszabja az euró-forint árfolyam, a magas gyártási költség, de a patikusok próbálják az árakat alacsonyan tartani, amennyire csak tudják – mondta Sonline-nak a kaposvári Észak-Nyugati Patika vezetője. 

Kaleta Veronika szerint most azok a termékek elérhetők, amelyeken nincs állami támogatás, azokból, amelyeken viszont van, csak néha kapnak és nagyon keveset.

A betegeknek azzal tudnak segíteni, hogy felírják a nevét és a telefonszámát, és értesítik, ha megérkezett a kívánt termék.

B-verzióként pedig helyettesítő, olcsóbb készítményt ajánlanak, a betegek pedig ezt a megoldást egyre inkább elfogadják, érezhető a rugalmasság.

A vezető szerint a szabadáras, recept nélküli készítményeknél volt szembetűnő az áremelkedés, de patikánként óriási az eltérés az árakat illetően.

Ezen termékek ára együtt mozog az inflációval, és ehhez hozzá kell venni, hogy

idén tavasztól a gyártók adója 24-ről 40 százalékra emelkedett

– közölte Szabó Péter Balázs, a magyar Gógyszerészeti Kamara somogyi szervezetének elnöke, aki hozzátette, aki hasonló árréssel dolgozik, mint tavaly, az biztosan veszteséggel működik.

Szabó Péter Balázs elmondta, hogy a gyógyszertárak minimum kétheti készlettel dolgoznak, a nagy forgalmú termékekből 1–2 havi készletet is tartanak, de ezt inzulinból nem tudják megcsinálni, mert a hűtőben nem férne el. Az inzulint ugyanis hűtve kell tárolni, és a tárolási kapacitások egy kis patikában korlátozottak. Az antibiotikumokat is érinti a hiány, de ez csak egyes gyártóknál jelentkezik, és vannak helyettesítő termékek. Gond akkor akad, ha a hatóanyaguk egyezik, még sincs rajta a hivatalos helyettesítési listán. Ekkor új receptet kell íratni a szakorvossal.