A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyért felelős államtitkársága közlése szerint  a  harmadik  negyedévben a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók kötelezettségállománya a június 30-i állapothoz képest 127,7 milliárd forintról 123 milliárdra - összességében 4,66 milliárd forinttal, 3,7 százalékkal -  csökkent.

A fekvőbeteg ellátást végző egészségügyi szolgáltatók határidőn túli kötelezettsége 2011. II. negyedév végén 45,1 miliárd forint volt, amely a harmadik negyedév végére 1,8 milliárddal, 43,3 milliárdra csökkent. Az adatot szolgáltató összes szakellátót (járó-fekvő) figyelembe véve az összes kötelezettség 136 milliárdról 133,1 milliárd forintra csökkent, ami 2 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél.

A Nefmi közleménye szerint az államtitkárság kiemelt célja a folyamatos monitorozás és fejlesztés. Az országos kataszterfelmérés mellett a adósságadatok átfogó feldolgozása és elemzése is segíti az egészségügyi intézmények gazdálkodásának megismerését, az egészségügy átláthatóságát.