Ahhoz, hogy Magyarország az innováció motorjává váljon a gyógyszeriparban arra lenne szükség, hogy az alapkutatásokat, az  egyetemeket és a Magyar Tudományos Akadémiát támogassák, mert enélkül nincs innováció, mondta Málnási-Csizmadia András, a Motorpharma alapítója, elnöke az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének  (AIPM) konferenciáján. Példaként említette, hogy az  Amerikai Egyesült Államok (USA) már ezen az úton jár.

A Motorpharma egy magyar gyógyszerkutató cég, amelyik az izomgörcsöket okozó molekula kapcsán ért el sikereket. MPH molekulacsalád amerikai szabadalmat kapott. 2023. október 12-én a gyógyszert Fázis I. vizsgálatok keretében az első emberen is elkezdték tesztelni.

Egy nagyon komplex dolog a versenyképesség fenntartása, mondta Málnási-Csizmadia András és példaként említette, hogy Magyarországon a top 50 gimnáziumból a diákok több, mint fele külföldön tanul tovább, ott épít karriert, alapít családot.

Tíz év alatt ez ötvenezer embert jelent, vagyis a top 1 százalék így tűnik el Magyarországról

– mondta a kutató. 

Kivezetik az extraprofitadót

Amelyik ágazatban nem keletkezik extraprofit, ott nincs szükség extraprofitadóra sem, erősítette meg Nagy Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy Márton gazdasági miniszter hét elején tett bejelentését. Erről az Economxon is írtunk bővebben. 

Ezt a bejelentést bátran fogadják pozitívan a szektor szereplői, tette hozzá Nagy Ádám.


A nemrégiben megjelent iparstratégia egészségügyi részével kapcsolatban Nagy Ádám elmondta, hogy céljuk, hogy az egészségügyi adatokat összekapcsolják az ipari szereplőkkel, szorgalmazzák a kutatás-fejlesztések támogatását, valamint az adminisztratív terhek csökkentését is, emellett pedig a  gyógyszerárakkal kapcsolatban is egy cselekvés programot szeretnének kidolgozni.

Európa nem jó irányba tart

Kevésbé vagyok optimista, mint Nagy Ádám helyettes államtitkár, mondta Málnási-Csizmadia András.

Európa nagyon rossz úton jár a klinikai kutatások terén, fényévekre vagyunk az USA-tól, mondta a Motorpharma alapítója.

A startupok jelentőségével kapcsolatban a kutató elmondta, hogy míg 2002-ben 23 nagy gyógyszeripari óriás gyógyszerét szabadalmaztatták, addig 2022-ben már 58-at, és ezeknek a gyógyszereknek a nagy része már startupokhoz volt köthető. Példaként elmondta, hogy Amerikában is az új gyógyszerek többségét már a startupok regisztrálták. És arra is kitért, hogy az sem segíti a magyar versenyképességet, hogy a világ leginnovatívabb országával, az USA-val Magyarország kapcsolata nem túl rózsás. 

Több forrásra van szükség a betegek ellátásához

Az AmCham kétévente publikálja a versenyképességi programját, amiben fontos szerepet kap az egészségügy és az oktatás  is, mondta Dobi Etelka, Johnson&Johnson kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője, AmCham Board tagja.

Úgy véli, hogy többet kellene költeni Magyarországon az egészségügyre, a betegek ellátására, ami nem csak azért fontos, hogy javuljon az emberek életminősége, hanem azért is, mert a befektetők számára is ez fontos.

Jó hír, hogy egy óriási adathalmaz birtokában vagyunk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) miatt, és fontos, hogy a felhőben lévő adatokat kutatási célból az ipar számára elérhetővé tegyék. Valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy változásra van szükség, gyorsításra, mert sokszor az innovatív terápiák 3-5 éves késéssel érkeznek Magyarországra.