Nem kell többé robotolni: Elveszi a munkád a GPT 4o
Nem kell többé robotolni: Elveszi a munkád a GPT 4o

Nem kell többé robotolni: Elveszi a munkád a GPT 4o

Az OpenAI piacra dobott modelljéről a GPT 4o-ról beszélgettünk Keleti Arthur kibertitok jövőkutatóval. A szakértő elmondta, hogy rengeteg emberi funkciót tudhat magáénak az új mesterséges intelligencia, legnagyobbat pedig verbalitás és emberi gesztusok terén fejlődött a rendszer.
Faragó Janka, 2024. május 31. Fotó: Getty Images - Keleti Arthur kibertitok jövőkutató

Az GPT 4o már nem csak lát, és hall, hanem a szerzett információt, emberi gesztusokkal le is tudja reagálni. Képes képkockánként értelmezni egy videót. A képet, hangot, írott szöveget összefüggésében használja. Ha kell, félbe tudjuk szakítani a mondandóját és eltűnt az egy-két másodperces reakcióideje is.

Ehelyett, pontosan úgy reagál egy helyzetre, ahogy egy ember tenné.

Keleti Arthur hozzátette, hogy pár nappal később a Google is előrukkolt egy képességeiben hasonló modellel, így az OpenAI nem marad vetélytárs nélkül.

Az Economx adásában érintettük a munkahelyek megszűnésének kérdését. Keleti Arthur szerint egyre közelebb jön hozzánk az a pillanat, amikor nem tudjuk majd eldönteni telefonon, hogy egy ügyfélszolgálatossal vagy egy mesterséges intelligencia alapú robottal beszélgetünk.

Feltűnő változás az OpenAI-nál, hogy eddig hangban visszafogottak voltak, viszont mára már hangklónozást is bevetnek. Összességében egyre jobban teljesítenek ezek a robotok, és egyre jobban értik és használják az emberi kontextust.

Például képesek nevetgélni vagy elnézést kérni, oda illő szituációban. Egyre kevesebbet „hallucinálnak”.

Keleti Arthur beszélt arról is, hogy ma még veszteségesnek számít, az AI alapú rendszer kidolgozása és fejlesztése:

Az a sokmilliárd dollár, amit belepumpáltak ezekbe a cégekbe, még messze nem jött vissza.

Az invesztálást indokolja, hogy hatalmas nagy változást és eredményeket, akár felfedezéseket is elérhetnek a MI alapú rendszerek, akár a tudomány, a gazdaság vagy csak a hétköznapi élet területén. Ezzel együtt bőven nagy a hype, hiszen Az OpenAI-nak 22 százalékot nőtt a bevétele egy hét alatt, mióta piacra dobta a GPT 4o-t.

Az egyik leggyakrabban felmerülő probléma az adatbiztonság megőrzése. Az EU hozott egy törvényt, ami tiltja az arcfelismerést vagy az emberek manipulációját az MI alapú rendszereknek. Keleti Arthur szerint az emberi színvonalú érvrendszerük miatt rengeteget kell őket tréningezni, hogy az általunk elfogadott normák szerint viselkedjenek.

Mivel tőlünk tanul a mesterséges intelligencia, emiatt néha elkezd rasszista lenni, meg részrehajló.

Több peres ügyről is szó esett az Economx interjújában. Ezek hátterében gyakran a szerzői jog kérdésköre és annak megoldatlan problémája áll. Ezt megerősítette Keleti Arthur, aki szerint egyre nehezebben lehet bizonyítani azt, hogy ki milyen anyagokat használ fel az általa fejlesztett mesterséges intelligenciához. 

Hatékony kalapozás: Musk 6 milliárd dollárt gyűjtött össze az OpenAI kihívására

Elon Musk mesterséges intelligenciát fejlesztő startupja, az xAI 6 milliárd dollárt gyűjtött össze, hogy felgyorsítsa az OpenAI korábbi szövetségeseivel szembeni kihívását.

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Nem kell többé robotolni: Elveszi a munkád a GPT 4o

Az OpenAI piacra dobott modelljéről a GPT 4o-ról beszélgettünk Keleti Arthur kibertitok jövőkutatóval. A szakértő elmondta, hogy rengeteg emberi funkciót tudhat magáénak az új...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.