Az amerikai űrhivatal, a NASA szombaton ismét elhalasztotta a Boeing első, embert szállító űrhajójának indítását, a legkorábban szerdán lehet az új start időpontja.

Az évek óta várt küldetés, amelynél a felszállást május elején az utolsó pillanatban már törölték, azt hivatott lehetővé tenni, hogy a Starliner a NASA űrhajósait a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállítsa.

Butch Wilmore és Suni Williams asztronautákat, két űrveteránt szombaton kellett volna pályára juttatniuk a floridai Cape Canaveralból. Az űrhajósok már a rakéta tetején lévő Starliner-kapszulában ültek, amikor a visszaszámlálást megállította egy számítógép, amely automatikusan ellenőrizte a felszállás előtti utolsó adatokat.

A két űrhajós feladata, hogy az első úton tesztelje az űrkapszulát, mielőtt a NASA engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az ISS-re és vissza.

A következő indítási lehetőség szerdán és csütörtökön lesz – derült ki az űrügynökség tájékoztatójából.

A NASA tíz évvel ezelőtt két új űrhajóst szállító járművet rendelt az amerikai Boeing és SpaceX cégektől, hogy űrhajósait az ISS-re szállítsa. A SpaceX már négy éve űrtaxiként működik. A küldetés fontos a NASA számára, mert egy második járművel jobban tudná kezelni az esetleges vészhelyzeteket.

Az indítás szombati törlése újabb kudarcot jelent a küldetés számára, amely már így is évekkel van lemaradva a tervezettől.

Május elején a felszállást az utolsó pillanatban törölték a rakéta egyik szelepének problémája miatt, amelyet azóta kicseréltek. Öt éve, 2019-ben egy első pilóta nélküli teszt során az űrhajó nem tudott a megfelelő pályára állni, és anélkül tért vissza, hogy elérte volna az ISS-t. 2021-ben a kapszula eltömődött szelepeivel kapcsolatos probléma miatt elhalasztották az újabb kísérletet. Az űrhajósok nélküli járműnek végül 2022 májusában sikerült elérnie az ISS-t.

A később felfedezett egyéb problémák, nevezetesen a kapszulát a légkörbe való visszatéréskor lefékező ejtőernyőkkel kapcsolatos gondok ismét késésekhez vezettek.

A 61 éves Butch Wilmore és az 58 éves Suni Williams már évek óta erre a küldetésre készül. Mindketten tesztpilóták, és aktívan részt vettek a Starliner fejlesztésében. Mindketten kétszer repültek már az ISS-re, ahol ezúttal alig több mint egy hetet töltenek majd.

Az űrsiklók 2011-es leállítása után a Nasa űrhajósainak orosz Szojuz űrhajókon kellett utazniuk. Ennek a függőségnek a megszüntetése érdekében az amerikai űrügynökség 2014-ben szerződést kötött a Boeinggel és a SpaceX-szel új űrhajók kifejlesztésére. Mindenki meglepetésére a SpaceX nagyrészt megelőzte a Boeinget, hogy már 2020-ban eljuttassa az első űrhajósokat az ISS-re.

Amint a Starliner működőképes lesz, a NASA reményei szerint a SpaceX és a Boeing járatai váltakozva repülnek majd.