Ma az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki szövetség tagjai (Párbeszéd, DK, Jobbik, LMP, Momentum és MSZP), kérve a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény megsemmisítését - adták hírül a pártok.

Úgy látják ugyanis, hogy magyar kormány és a Fidesz-KDNP – egy súlyos világjárvány és gazdasági válság idején visszaélve a hatalmával – 1000 milliárd forintnyi közvagyont szervezett ki és helyezett politikai irányítás alá, közte szinte a teljes magyar felsőoktatást.

Az ellenzék szerint az egyetemek átszervezése nem a felsőoktatás színvonaláról szól, hiszen tény, hogy Európában a legnevesebb egyetemek állami fenntartásban működnek. Ráadásul a kormány hazudott, amikor azt ígérte, hogy az egyetemek 1500 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jutnak, hiszen még az elérhető EU-s forrásokról is lemondtak Orbánék csak azért, hogy az egyetemeket politikai irányítás alá vonhassák - olvasható a közleményben.

Összegyűlt az ehhez szükséges ötven képviselői aláírás, így a beadványt már postára is adták - mondta Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője az MTI beszámolója szerint. .A jogszabály értelmében szinte a teljes magyar felsőoktatást alapítványokba szervezi a kormányoldal, és mintegy ezermilliárd forintnyi közvagyont felügyelnek majd a jövőben "a Fidesz pártkatonái" - mondta a politikus.

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke szerint azt kérik az Ab-től, hogy segítsen az ellenzéknek megvédeni a megmaradt állami vagyont.

Az érintett jogszabállyal az Orbán-kormány szintet lépett a közvagyon ellopásában, mert már egészében viszik az egyes vagyonelemeket, az egyetemeket, kastélyokat, ménesbirtokot vagy részvényeket - fogalmazott Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese. Szakács László (MSZP) szerint "hűbérurak", és nem kurátorok kerülnek az alapítványok élére.