Bár Németországban valójában nagyon ritkán büntetik az abortuszt, a törvények szerint mégis illegális a beavatkozás. Kivételek viszont vannak, például egy nőt nem büntetnek azért, ha úgy dönt, hogy az első 12 héten belül megszakítja a terhességét, ha előtte hivatalos orvosi konzultáción vesz részt. További kivételek közé tartozik a nemi erőszak esete, vagy amikor a nő élete veszélyben van.

A nőknek az abortuszért magánúton kell fizetniük. Az eljárás nem tartozik a drága kötelező egészségbiztosítás által nyújtott egészségügyi ellátásba, amelyet Németországban minden embernek fizetnie kell. Az olyan akadályok, mint például a terhességmegszakítás előtti vigasztalás megtalálása és megszervezése, azt eredményezik, hogy az abortuszra néha később kerül sor.

A zűrzavar tisztázása érdekében Németország baloldali vezetésű kormánya egy évvel ezelőtt független, tudományos szakértőkből álló bizottságot hozott létre, hogy javaslatot tegyen a rendszer reformjára. A BBC szerint hétfőn közzétették 628 oldalas jelentésüket, amelyben azt javasolják, hogy

az abortuszokat az első 12 héten belül engedélyezzék.

Liane Wörner, a bizottságot vezető jogász hétfőn Berlinben kijelentette, hogy a korai stádiumban történő abortuszok illegális fenntartása az alkotmány, az emberi jogok és az európai jog alapján már nem tartható.

Ez még nem garancia az abortusz liberalizálására

A kormány nem köteles követni a szakértői bizottság tanácsát, és a miniszterek eddig tartózkodóan osztották meg véleményüket. Az ellenzéki konzervatívok azonban nem fogják vissza magukat, és azzal fenyegetőznek, hogy az alkotmánybíróság elé viszik a kérdést, ha a törvényt megváltoztatják.

A jobboldali képviselők szerint a kormány kultúrharcot indít az abortuszjogokért, hasonlóan a más országokban folyó heves vitákhoz. 

Németországnak eddig többnyire sikerült elkerülnie az abortuszjogok heves bal-jobb polarizálását, mint amilyenre sok más országban, például Lengyelországban vagy az Egyesült Államokban volt példa. A hétvégén Münchenben mindkét oldalról voltak tüntetések, de ezek kisebbek és békésen zajlottak.

 

2025-ben országos parlamenti választások lesznek Németországban, ami azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy lesz elég idő az abortusztörvény megváltoztatására, tekintettel a kérdés bonyolultságára – de arra biztosan lesz elég idő, hogy vitatkozzanak róla. 

 

 

 

Megszületett az EP állásfoglalása az abortusszal kapcsolatban

Az állásfoglalásban sürgették a tagállamokat, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-es iránymutatásainak megfelelően teljes mértékben dekriminalizálják az abortuszt.