Sulyok Tamás köztársasági elnökké választását követően a kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére – közölte Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Múlt héten csütörtökön jelentették be a kormánypártok, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek, miután Novák Katalin lemondott a február elején kirobbant kegyelmi ügy miatt. Az ügyben a kormányfő is megszólalt, Facebook-oldalán közzétett videójában arról beszélt, hogy a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, ami „lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”.

Trócsányi László 2007 és 2010 között már volt alkotmánybíró, 2010-ben nevezték ki Magyarország párizsi nagykövetévé, majd 2014 és 2019 között igazságügyi miniszterként dolgozott. 2019 óta a Fidesz EP-képviselője, azt azonban már korábban bejelentette, hogy nem indul a 2024-es európai parlamenti választáson. Trócsányi neve Novák Katalin lemondása után már az államfői posztra is felmerült, azonban végül Sulyok Tamás jelölése mellett döntöttek a kormánypártok.

 

Kocsis Máté: Nincs apelláta, ekkorát véteni nem lehet

Ha a jobboldalon hiba van, annak van következménye - mondta a Fidesz frakcióvezetője a kegyelmi botrányról. Komoly szigort ígér a kormánypárt a gyermekvédelem területén: a többi közt kezdeményezik, hogy a tizennyolc év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el.