Egyedülállónak nevezte Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. (Richter) igazgatósági elnöke azt az extraprofitadót, amit a hazai gyógyszerszektorra vetett ki a kormány tavaly decemberben. Kiemelte: minden hazai készítményt a különadó nyolc százalékkal sújt, a termékek előállításának gazdaságossága ennyivel csökken.

Bogsch Erik a Richter 2022-es évét értékelő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy december 24-én reggel felhívta őt Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója és közölte vele a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tartalmát.

Nem engedtem, hogy a rossz hír elrontsa a karácsonyom, de azért magamban káromkodtam egyet

– mondta az elnök.

Újabb tárgyalásokat kezdeményeznek

Ezután egyeztetett a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnökével Greskovits Dáviddal, és utána találkoztak január végén Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel, de a tárgyalások egyelőre sikertelenek.

A Richter 28 milliárd forint extraprofitadót fizet a 2022-es évi magyarországi árbevétele után, ez az adó egyedülálló, mert kifejezetten magyar gyártókra vonatkozik, és ez Bogsch Erik szerint példátlan.

Az elnök kiemelte: korából adódóan sok mindent átélt már, a gyógyszeriparban a hozzáadott szellemi érték jelentős.

Úgy véli, nem helyes ezt a szektort ilyen módon megadóztatni.

A különadó a Richternél dolgozók béremelését is jelentősen befolyásolja, Bogsch Erik szerint a dolgozók egy százalékos fizetésemelése félmilliárd forintot jelent a Richternek, mondta összehasonlításul. Ugyanakkor az idei évi béremelésről még nem állapodtak meg a szakszervezetekkel – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: további tárgyalásokat fognak kezdeményezni a kormánynál, hogy a 2023-as évi extraprofitadóra más szabályok vonatkozzanak.

Vannak egyéb forgatókönyvek is

2022-ben kiemelkedően sikeres évet tudhat maga mögött a Richter – mondta Orbán Gábor a Richter vezérigazgatója. 

A Richternek mindenhol vannak külföldi leányvállalatai és nagyon bíznak abban, hogy sikerül a kormánnyal megállapodni a 2023-as évet sújtó extraprofitadóról, mert ha nem, akkor felkészülnek egyéb forgatókönyvekre is

– tette hozzá Orbán Gábor.

Ahogy azt már korábban megírtuk: a Richter árbevétele tavaly 802,755 milliárd forint volt, 27,3 százalékkal meghaladva az előző évi 630,595 milliárd forintot a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. Az üzleti eredmény 13 százalékkal, 153,555 milliárd forintra nőtt tavaly.

Új termékbevezetések, a partnerségi megállapodások, a licenc szerződések és a K+F mérföldkövek hosszú sora jellemezte a 2022-es évet, biztos alapot teremtve a vállalat jövőbeli sikereihez és robusztusságához – mondta Orbán Gábor. Hangsúlyozta, hogy ezeket az eredményeket a makrogazdasági volatilitás, az ellátási lánc zavarai és a geopolitikai válság hatására bizonytalanná vált környezetben tudták elérni.

A dollár-rubel és a dollár-forint árfolyamváltozásával kapcsolatban elmondta: 44 milliárd forint nem realizált árfolyamveszteség keletkezett, ami felemésztette az év első három negyedévi pénzügyi nyereségét a Richternek.

Sok gonddal küzd a gyógyszeripar

A problémákat sorolva kiemelte: a gyógyszerszektor többek között a munkaerőhiánytól és az alacsony gyógyszeráraktól is szenved. Orbán Gábor úgy véli, hogy 

a gyógyszerhiányok tekintetében nincs a helyén kezelve Magyarországon az ellátásbiztonság kérdése sem.

A hazai gyógyszerpiac tavaly 8,5 százalékos növekedést ért el, a Richter kiskereskedelmi forgalma 11,6 százalékkal emelkedett. A gyógyszercég a hazai piaci szereplők rangsorában 4,6 százalékos részesedéssel a negyedik helyen áll, a vényköteles piacon 7,4 százalékos részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.

Orbán Gábor az idei évre nagyon hasonló várakozásokat fogalmazott meg, mint tavaly ilyenkor: 2023-ban minden soron 10 százalék növekedést vár a Richtertől.