Magyarország tíz éve csatlakozott Európai Unióhoz, ám továbbra sem sieti el az euró bevezetését, sőt "élvezi az előnyeit" annak, hogy marad saját devizájánál - írja a CNBC budapesti kormányzati és tőzsdei forrásokat idézve. A befektetők arra számítottak, hogy az ország nem sokkal belépése után csatlakozik az eurózónához is, ám még most is messze van attól, hogy teljesítse az euró bevezetésének feltételeit.

Elsősorban az államadósság szintje hibádzik. A CBNC cikke szerint az államadósság a GDP 83 százalékán állt, amikor az előző Orbán kormány 2010-ben átvette a kormányzást, ehhez képest azóta néhány százalékponttal mérséklődött ez az adat. (Az MNB 2010. májusi adatai szerint 2010 első negyedében a bruttó államadósság a GDP 79,6 százaléka volt - a szerk.)

Jó nekünk a forint

Jelenleg előnyös a számunkra, hogy Magyarország nem tagja az eurózónának - mondta a CNBC-nek Kovács Zoltán a kormány nemzetközi kommunikációért felelős szóvivője. Az adópolitika segíti a gazdaságot, amit a kormán igyekszik a lehető legjobban kihasználni. Az országnak nem érdeke az euró bevezetésének siettetése, előbb olyan strukturális átalakításokra van szükség a gazdaságban, amelyek előnyössé teszik a valutaváltást - derült ki Kovács szavaiból. A szóvivő azt is elmondta, hogy jelenleg nincs a kormánynak euróbevezetési céldátuma.

Budapest a GDP 76 százalékára akarja leszorítani az államadósságot a következő évben. Az OECD szerint reális célkitűzés lenne a 75 százalék elérése a következő két évben. Igaz ugyanakkor, hogy ez is jóval meghaladná a közös európai valuta bevezetésének feltételéül szabott 60 százalékos szintet - emlékeztet a CNBC.

Túl közel van

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedési volumene 20-25 százalékkal esett az elmúlt évben, amit az orosz-ukrán konfliktus közelségével magyaráz Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója. Az amerikai befektetők ránéznek a térképre, és azt látják, hogy Magyarország határos Ukrajnával, ahol háború zajlik. Emiatt a magyar befektetések kockázati prémiuma is nő. A magyar gazdaság a GDP hat százalékának megfelelő mértékig kiszolgáltatott Ukrajnának és Oroszországnak.

Az euró bevezetése azonban minimális hatással lenne a külföldi befektetőkre - teszi hozzá az igazgató. A közös európai valuta hiánya nem komoly akadálya annak, hogy idehozzák a pénzüket. Igen kevés olyan befektető van, akit ez tart távol a magyar értékpapírpiactól. A forint adásvétele nagyon likvid, gyorsan változó piac. Akár nagy tételben is könnyű eurót vagy dollárt átváltani forintra és viszont. Szóval nem jelentene nagy változást, ha Magyarország bevezetné az eurót.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!