Hétfőn némileg mérséklődtek a múlt héten zuhanásnak induló francia részvények veszteségei és a kötvények is stabilizálódtak. 

Úgy tűnik megnyugtatta a piacokat Marine Le Pen nyilatkozata, miszerint a pártja győzelme esetén is együtt fognak működni a liberális francia államfővel– írja a Bloomberg.

Retteg piac a Nemzeti Tömörüléstől

Az árfolyamok azt követően indultak esésnek, hogy június végére új választásokat írt ki Emmanuel Macron és a piacok az EP-választáson taroló  Nemzeti Tömörülés győzelmétől tartanak.

Az előző heti veszteségek következtében az Egyesült Királyság megelőzte az Európa legnagyobb részvénypiacaként ismert Franciaországot.

A visszaesés eltörölte a párizsi CAC 40 benchmarkja 2024-re vonatkozó összes nyereségét, ami radikális változást jelent az egy hónappal ezelőtti rekord magas értékhez képest. A múlt héten 6,2 százalékkal süllyedt Franciaország fő tőzsdeindexe, ezzel a legrosszabb eredményt produkálta 2022 márciusa óta. 

A múlt heti visszaesés az európai részvénypiacot is rosszul érintette: a Stoxx Europe 600 index október óta a legrosszabb hetet zárta. A mutató tavaly március óta először szakadt el leginkább az amerikai S&P 500-tól. 

A választási kockázatok miatt a francia banki kötvények forgalma is megugrott. 

Mégse félnek annyira Le Pentől

Mohit Kumar, a Jefferies International vezető stratégája szerint Le Pen megjegyzései nem arra utalnak, hogy támogatná Franciaország kilépését az euróövezetből.

Joachim Klement és Susana Cruz, a Liberum szakértői eltúlzottaknak látják a jövőbeli jobboldali miniszterelnökkel kapcsolatos aggodalmakat, az elemzők szerint a szavazás követően megnyugszanak a piacok. 

Philip Lane, az Európai Központi Bank vezető közgazdásza hétfőn azt mondta: a politikai döntéshozók nem gondolják, hogy kifejezetten aggódniuk kéne a franciaországi pénzügyi zavarok miatt.

Hétfőn délelőttre már 0,2 százalékkal emelkedett  –  január óta a legalacsonyabb szintre visszaesett – a CAC 40 irányadó index. Illetve a francia államkötvények hozamai is stabilizálódásnak indultak.

A múlt heti kockázati hangulat enyhülésének szélesebb körű jele, hogy a 10 éves olasz kötvények és a németek közötti különbség csökkent.

A választásig marad a bizonytalanság

A hétfői fellendülés ellenére a június 30-i első fordulóig továbbra is bizonytalannak tűnik a francia részvénypiac helyzete.

Az e heti kereskedés kezdetekor a francia 10 éves hozamkülönbség több mint 80 bázispontra nőtt a német kötvényekhez képest, ami 2012 óta a legmagasabb zárószint.

A látszólagos konszolidáció ellenére a piacok továbbra is bizonytalanok a Nemzeti Tömörülés győzelme esetén várható gazdaságpolitikát illetően. 

Megünnepelheti a választási bukását Emmanuel Macron

Jó eséllyel indulhat a francia szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Tömörülés elnöke, a 28 éves Jordan Bardella a miniszterelnöki tisztségért. Emmanuel Macron francia államfőnek azonban végső soron a 2027-es elnökválasztásra készülve akár előnye is származhat abból, ha a szélsőjobboldal alakíthat idén nyáron kormányt – mutatott rá az Economxnak nyilatkozó szakértő.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!