Figyelemreméltó hirdetésre bukkantunk: eladó egy kastély Recsken, a Mátrában, 229 millió forintért. Ami a mai árak mellett egy jó fekvésű, tágas családi ház kategóriája Budapesten vagy az agglomeráció felkapott településeinek valamelyikén.

Nem másról van szó, mint az 1890-ben épült Barkóczy-kastélyról, a potenciális vevőre 11 szoba vár több mint 800 négyzetméteren, az ősfás birtok mérete pedig a 10 ezer négyzetmétert is meghaladja.

Szálloda vagy egészségközpont is lehet

A kastély számos történelmi esemény tanúja volt, manapság esküvői szertartások és fotózások kedvelt helyszíne. A jelenlegi tulajdonosai négy évvel ezelőtt gondos felújításba kezdtek, hogy visszaadják az eredeti fényét.

  • Bizonyos üzleti szempontból kulcsrakész ingatlan számos lehetőséget rejt magában,
  • legyen szó rendezvényekről, borászati, esetleg vendéglátóipari hasznosításról,
  • akár egészségügyi, exkluzív szálloda vagy többgenerációs családi birtokként is működtethető.

Az épületben az összes közmű megtalálható, a fűtés gázkazánról történik. Az igény szerinti bővítést a jobb és a bal oldalszárny valamint a főépület emelt részének tetőterének beépítése és hasznosítása is lehetővé teszi. További potenciált jelent a 260 négyzetméteres pinceszint, akár fitnesz-wellness vagy borospince kialakítására. A kastély tetőszerkezete teljes körű felújításon esett át. Az eredeti terv szerint szállodává szerették volna alakítani, melyhez az engedélyezési terv dokumentáció lejárt, viszont rendelkezésre áll, csak újra kell engedélyeztetni.

Természetközeli, rendezvény- és esküvői helyszínhez, illetve fotózáshoz ideális romkastélyt kerestünk, és azonnal beleszerettünk a főútról nyíló impozáns bejáratba és a gyönyörű környezetbe

– mondta Kozma Klaudia, az egyik tulajdonos. Hozzátette: a kastély körül található, állattartásra alkalmas tanya is vonzó volt a számukra. Az épület különleges elemei, mint a kastély oldalán található dísztéglákba vésett nevek és a gyermekotthon egyéb emlékei továbberősítették a hely varázsát.

Alagutat is felfedeztek

Kozma Klaudia férje, Szabolcs hozzátette: a felújítás során, a környékbeli mesterekkel szorosan együttműködve, igyekeztek megőrizni az eredeti elemeket, mint például a tetőgerendákat, illetve a vakolat egyes részeit, a bálteremben több évtizeddel ezelőtt lefektetett lenyűgöző padlózatot és egyes emeleti szobákban található 19. századi faparkettát, illetve kandallót. A falak leverésekor a 20. század közepén befalazott, eredeti ajtónyílásokat és egy alagutat is felfedeztek, utóbbit még nem sikerült teljesen feltárni. Az épület hangulata így egészen különleges maradt és a jelenlegi állapotában azonnal hasznosítható.