Eredményes évet zárt a közvélemény által leginkább a testsúlycsökkentő gyógyszereiről ismert Novo Nordisk Hungária Kft. A több mint 100 éves dán gyógyszeripari vállalat hazai leánycége tavaly 52,37 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 40,94 milliárdról. A csaknem 28 százalékos forgalombővülés kéz a kézben járt a profitabilitás masszív emelkedésével: a tavalyelőtti 1,52 milliárd forintos adózott eredmény helyébe a múlt évben már a 2,99 milliárdos nyereség lépett, ami eredménytartalékba került.

Az anyacég a cukorbetegség kezelésére specializálódott, világvezető az inzulin és más diabétesz-gyógyszerek fejlesztésében és gyártásában, emellett jelentős szerepet játszik az elhízás kezelésében, valamint a hemofília és a növekedési hormonzavarok terápiájában.

Novo Nordisk Hungária éves beszámolójából kiderül, hogy a vállalat értékesítési tortájában milyen kisebb szeletek vannak még a 45,78 milliárd forint belföldi nettó árbevételen. Az export 1,53 milliárd, az egyéb árbevétel átszámlázás 3,31 milliárd, míg a klinikai kísérletek átszámlázott költsége további 1,73 milliárd forint.

A háború nem csapott oda a cégnek

A társaság 2019 novemberétől a UPS Healthcare Zrt.-vel kötött bizományosi szerződés keretében értékesíti a hazai gyógyszer-nagykereskedők felé az anyavállalat termékeit a vele kötött disztribútori szerződés alapján, mely termékek tekintetében a beszállító a Novo Nordisk A/S és a Novo Nordisk Health Care AG.

  • Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a cégnél megjegyezték: a fegyveres konfliktus és az ennek következtében bevezetett szankciók hatással lehetnek az európai gazdaságokra és a világpiacra.
  • Ugyanakkor hozzátették: nincs jelentős közvetlen kitettségük Ukrajnával, Oroszországgal vagy Fehéroroszországgal szemben.
  • A vezérkar szerint a háborúnak jelenleg nincs hatása a magyarországi üzletmenetre.

A Novo Nordisk legnagyobb riválisa az amerikai Eli Lilly and Company, amely szintén jelen van a magyar piacon, a Lilly Hungária Kft.-n keresztül. A gyógyszer-, állategészségügyi és orvosi berendezéseket gyártó és értékesítő cég azonban a 2023-as pénzügyi eredményeit egyelőre nem közölte, 2022-ben 15,61 milliárd forintis árbevételt ért el, az adózott eredménye pedig 486 millió forint volt. Jelzésértékű, hogy az anyacégeket tekintve a Novo Nordisket és az Eli Lillyt többre értékelik, mint a Teslát. 

Mi az a GLP-1?

A cég neve összeforrt az egyre szélesebb körben ismertté váló csodagyógyszerekkel, a GLP-1 receptor agonistákkal, a liraglutid és szemaglutid hatóanyagú injekciókkal. Dióhéjban ezek a gyógyszerek úgy működnek, hogy növelik a jóllakottság érzését, egyúttal csökkentik az éhségérzetet, lassítják a gyomor kiürülését, valamint szabályozzák a vércukorszintet. Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke úgy fogalmazott az Indexnek, hogy a GLP-1 típusú gyógyszerek valóban hatékonyak a testsúlycsökkentésben. A szakember kifejtette, az újabb csodaszerek igazából nem is csodaszerek, mivel a fejlesztésük szigorú etikai és gyógyszerhatósági ellenőrzés alatt áll. Bedros J. Róbert szerint 

nevek említése nélkül elmondható, hogy legalább egy tucat készítménnyel folynak ígéretes klinikai vizsgálatok.

Hatalmas üzlet a testsúlycsökkentő gyógyszerek gyártása és forgalmazása, miután csak Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Becslések szerint több mint 2,5 milliárd embert érint világszerte a probléma, ám az Elhízástudományi Világszövetség attól tart, 2035-re 4 milliárd felett lesz a túlsúlyosak vagy elhízottak száma.

Itt is nagyon jön Kína

A villámdiéták és a csodaszerek helyett az életmódváltás a kulcs, de ha a várt eredmény nem születik meg, van gyógyszeres segítség. A dán cég úgy uralta eddig ezt a szegmenst, mint a német márkák a prémiumautógyártást, de a riválisa a Novo Nordisknak is ugyanúgy Kínából jön, mint a Mercedesnek, az Audinak vagy a BMW-nek. A Reuters beszámolója szerint legalább 15 generikus változatát fejlesztik a Távol-Keleten a legkelendőbb fogyókúrás és diabétesz gyógyszereknek.