Az orosz kormány nemrég „kötelező” engedélyt adott a Semavik nevű gyógyszer forgalmazására, amely bár névben eltér, de ugyanazt a hatást éri el, mint a dán változat. Az orosz vállalat a szabadalmi jogokat megkerülve, egy másik céggel, a Promomed beleegyezésével kezdték meg a termelést.

A Geropharm cég (az orosz fogyókúrás gyógyszer gyártója) megkapta a licencet, amellyel egy éven belül a szabadalom tulajdonosának beleegyezése nélkül is előállíthatja a szemaglutidot tartalmazó gyógyszert – írja a Meduza.

Az új kapszulára amúgy komoly igény lenne az orosz lakosság körében, hiszen az eredeti Ozempic március óta eltűnt a drogériákból. Az orosz gyártó állítása szerint már korábban kopogtattak a dán Novo Nordisknál az esetleges licencszerződéssel kapcsolatban, a Geropharm azonban nem kapott választ, így

nem láttak más megoldást, mint a kormányhoz fordulni a „kényszerengedélyért”.

A cég hozzátette, hogy Semavik 2024-re érkezik meg a gyógyszertárakba, és egy csomagért 4,2 ezer rubelt, átszámítva 16 ezer forintot fognak elkérni. Oroszországban jelenleg 4,5 millió embernek van cukorbetegsége és jelentős részüknek modern és jó minőségű szemaglutid gyógyszerekre van szüksége – legalábbis a hivatalos indoklás szerint. Más kérdés, hogy

jellemző módon arrafelé sem az eredeti hatásmechanizmusa miatt lett népszerű a készítmény.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére feltalált orvosság legismertebb mellékhatása ugyanis a nagymértékű fogyás, a gyógyszer ugyanis jelentősen csökkenti az éhségérzetet. 

Hatalmas port kavart egyébként, amikor még októberben halált is kiváltó hamisítványokat kerültek az eredeti termékek közé. Az érdeklődés ennek ellenére is töretlen, mind a cukorbetegnek kitalált Ozempic, mind pedig a már direkt a fogyni vágyóknak ajánlott Wegovy esetében.

(Kiffer Anna)