A brit hadsereg éveken át tartó viták után feloldja az évszázados szakálltilalmat, amely egy több mint száz éve létező „korlátozás” a brit katonákra vonatkozóan – írja a Politico.

A szakálltilalom feloldására azt követően került sor, hogy a hadsereg hónapokig tartó felülvizsgálatot végzett a személyes megjelenésre vonatkozó politikáján, amely korábban csak a bajuszt engedélyezte. A lap úgy tudja, hogy a hadseregtől III. Károly királlyal, brit politikusokkal és az Egyesült Királyság katonai szövetségeseivel is konzultáltak a döntésről.

A túlnyomó többség végül arra jutott, hogy eljött a változás ideje, és a hadseregnek engedélyeznie kell a katonák számára a szakáll viselését

– fogalmazott Paul Carney brit törzsőrmester.

A döntés értelmében mostantól a brit seregben szolgálók számára engedélyezik a tisztek és a katonák számára a szakállnövesztést. Ettől függetlenül változatlanul meg kell őrizniük professzionális megjelenésüket, és be kell tartaniuk a szakáll kinézetére vonatkozó konkrét útmutatást.

Az irányelv pénteken lépett életbe, hogy a húsvéti szabadságon lévők azonnal elkezdhessék növeszteni az arcszőrzetüket.

Ugyanakkor a szakállat alkalmanként előfordulhat, hogy továbbra is le kell vágni, ha az adott művelet épp úgy kívánja.

A változtatással Nagy-Britannia csatlakozik többek között Dánia, Németország és Belgium hadseregéhez, amelyek már megengedik a katonáiknak, hogy szakállat növesszenek.

Nagy a baj az európai hadseregeknél: nem akarnak harcolni

Nem vonzó a honvédelmi pálya a fiatalok számára. Ráadásul egyre kevesebb pályakezdő alkalmas erre a pályára.

A részletekről ITT írtunk bővebben.