Több, honvédelemmel foglalkozó politikus támogatja a németeknél azt a friss javaslatot, amelyet a szociáldemokrata SPD párti Boris Pistorius kezdeményezett a létszámhiánnyal küzdő Bundeswehr bővítésére.

A védelmi miniszter szerint jó megoldás lehet az ország jelenleg mintegy 180 ezer fős haderejének megerősítésére, ha megnyitják a hadsereget a külföldről érkezők előtt, azaz német útlevél nélküli katonákat is beengednek a csapataikba . 

Az egy éve hivatalában lévő Boris Pistorius a Tagesspiegelnek adott interjúban kijelentette: fel akarja ébreszteni a társadalmat, mert az Oroszország és Ukrajna közötti háború más országokra is kiterjedhet, és szerinte az orosz fenyegetést Németországnak is komolyan kell vennie. Mint mondta, a német hadseregnek öt-nyolc éven belül készen kell állnia a háborúra

A szakértők szerint viszont ez nagyon rövid idő arra, hogy működőképes HR-stratégiát dolgozzanak ki a Bundeswehrben, ami a geopolitikai kockázatok tükrében lépéskényszerbe hozta a minisztert.

Boris Pistorius például ütemtervet határozott meg a módosított hadkötelezettség végrehajtására: minisztériumának áprilisig kell kidolgoznia a konkrét javaslatokat

Vészmegoldás európai módra

Például a Bundeswehr kirívó létszámhiányának ellensúlyozása érdekében Boris Pistorius a 2011-ben eltörölt, kötelező sorkatonaság módosítását szorgalmazza. A mostani elképzelésről pedig úgy vélekedik: nem Németország lenne az első fegyveres erő Európában, amelyik nyit a külföldiek felé. 

Ezzel utalt arra is, hogy nagy számban vannak olyanok is az országban, akik a második-harmadik generációban élnek, de még nem rendelkeznek német állampolgársággal.

A jogosultságot viszont hamar megszerezhetnék a Bundeswehrben való sikeres szolgálat révén, ami szerinte egy sokkal európaibb gondolkodásra vallana a jelenleginél.

A javaslatot többek között az unió védelempolitikai képviselőcsoportjának konzervatív alelnöke, Johann Wadephul is támogatja, főként, hogy azt még miniszterként Ursula von der Leyen párttársa (CDU) is felvetette.

Boris Pistorius
Boris Pistorius
Kép: AFP / Ronny Hartmann

Migránsokat a német haderőbe?

Wadephul szerint ezzel együtt nem mindegy, hogy csak az EU- és a NATO-államok vagy akár azon túli országok állampolgárait is beengednék-e a német hadseregbe. Főként azokra az államokra utalt, amelyeket biztonságpolitikai szempontból kockázatosnak tekintenek, és amelyek némelyikében utazási korlátozások vonatkoznak a Bundeswehr-tagokra, például Szíriára, Iránra vagy Oroszországra. 

Az állampolgárság hiánya azt is jelenti, hogy nem rendelkeznek teljes német nyelvtudással, ezért az is kétséges, hogy egyáltalán elköteleződésre ösztönöznék-e a katonaság külföldi tagjait az ország védelme érdekében – fejtette ki a Rheinische Postnak az ellenzéki politikus.

Pistoriust Scholz helyére?

A korábban Alsó-Szászország belügyminiszteri tisztét betöltő Boris Pistorius lépései azért is érdekesek országa számára, mert a közvélemény-kutatások szerint ő az egyetlen tag Olaf Scholz kancellár szövetségi kormányában, akit jól fogadnak a választók. 

Pistorius régóta a legnépszerűbb politikusok közé tartozik, sőt, az Insa közvéleménykutató január eleji felmérése szerint a németek csaknem kétharmada azt szeretné, ha párton belül a védelmi miniszter venné át Olaf Scholztól a kancellári posztot a 2025-ig tartó törvényhozási időszakban.

Nem adják be az ellenszert, dörömböl a szélsőjobb a németek ajtaján

Németország régóta a jólét és a politikai stabilitás jelképe, ám mostanra a gazdasága stagnál, a társadalmat pedig keserűség és megosztottság fenyegeti – úgy tűnik, Európa vezető gazdaságában már nem kolbászból van a kerítés.