Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a rendeletet, amely április 1. és július 15. között 150 ezer embert hív be szerte Oroszországban katonai szolgálatra.

A rendelet által felállított szabályok szerint a 18 és 30 év közötti állampolgárokat sorozzák be (kivéve azokat, akik 2023 vége előtt töltötték be a 27. életévüket, illetve azokat, akik 28 vagy 29 évesek és tartalékosok).

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter javaslatára 2023-ban megváltoztatták a sorozási korhatárokat Oroszországban. A katonai reform részeként az Állami Duma legalizálta az elektronikus behívókat is, és megtiltotta, hogy a katonai szolgálatra kötelezett állampolgárok elhagyják Oroszországot attól a pillanattól kezdve, hogy megkapják a behívót, egészen addig, amíg nem jelentkeznek egy katonai toborzóirodában.

A független oknyomozó orosz portál, a Meduza idén olyan forrásokat, amelyek szerint az orosz védelmi minisztérium további 300 ezer embert akar hadba küldeni, ami újabb mozgósításokhoz vezethet.

Kicsi és halálos: nem kell lesajnálni Ukrajnát, bőven van náluk a győzelem eszközéből

A háború harmadik naptári évébe lépve, momentán egyik fél sem áll közel a légi fölény eléréséhez. Ez pedig többek között arra késztette Ukrajnát és Oroszországot is, hogy továbbfejlessze dróntechnológiáját. Így az ukrajnai háborúban máig valódi drónevolúciót láthatunk, a Moszkva és a Kijev által is nemzetközi segítséggel bevetett mesterséges intelligencia pedig még távolról sem érte el a zenitjét.

A részletekről ITT írtunk bővebben.