Oroszország egyik legmagasabb rangú védelmi tisztviselőjét őrizetbe vették egy korrupciós vizsgálat részeként, mivel az ügyészek azt állítják, hogy a hadseregtől származó pénzeket a pazarló életmódja finanszírozására fordította.

Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettest a biztonsági szolgálatok letartóztatták. A vádlott szerda reggel jelent meg egy moszkvai bíróság előtt, ezzel ő lett a legmagasabb rangú tisztviselő, akit bebörtönöztek Oroszország ukrajnai teljes körű inváziójának kezdete óta.

A nyomozók azt állítják, hogy a 48 éves férfi egy „bűnös összeesküvés” részese volt, amelynek során „különösen nagy összegű” kenőpénzeket fogadott el a katonai építkezési projektek felügyeletével kapcsolatos feladatai keretében. Elítélése esetén akár 15 év börtönbüntetés is vár rá – írja a Politico.

Egy orosz bűnüldözési tisztviselő a TASZSZ állami hírügynökségnek elmondta, hogy Timur Ivanovot kenőpénz elfogadásával gyanúsítják, és hogy az ügyet szemtanúk vallomására és az operatív tevékenység eredményeire alapozták.

Mariupol helyett saját ingatlanbirodalmát építette fel

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára újságíróknak elmondta, hogy Szergej Sojgu védelmi minisztert, akit az ukrajnai orosz invázió kezelésével kapcsolatos bírálatok miatt háttérbe szorítottak, előre figyelmeztették, hogy helyettesét letartóztatják. Timur Ivanov állítólag az őrizetbe vételét megelőző napon megbeszéléseken vett részt Sojguval és más katonai tisztviselőkkel.

Eközben a helyi hírügynökségek azt állítják, hogy Ivanov – aki feltehetően a földdel egyenlővé tett, oroszok által megszállt ukrajnai Mariupol város építéséért felelt – saját pazar ingatlanbirodalmat halmozott fel.

A februárban egy sarkvidéki börtönben elhunyt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij szövetségesei által 2022-ben lefolytatott vizsgálat azt állította, hogy a védelmi tisztviselő dollármilliókat juttatott feleségének, aki állítólag luxusjachtokra, ékszerekre és párizsi vásárlásokra költötte a pénzt. Ivanov letartóztatásának hírére Marija Pevcsik, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Alap elnöke ennyit írt a közösségi oldalán: „a mai egy jó nap”.