Tarjányi Péter: A következő 10-15 évben még pokolibbak lesznek a háborúk
Tarjányi Péter: A következő 10-15 évben még pokolibbak lesznek a háborúk

Tarjányi Péter: A következő 10-15 évben még pokolibbak lesznek a háborúk

Elképesztő versenyfutás zajlik a nyugati országok és az Oroszország – Kína szövetségi rendszer között a fegyverfejlesztésekben. Ha kicsivel is, de az USA és szövetségesei még előnyben vannak – közölte Tarjányi Péter a Napi.hu videó podcastjában. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, hogy az ember és a gépek háborúja már most zajlik: amikor egy katona menekül a harcmezőn, közben valaki egy szobából vadászik rá egy drónnal.
Gáll Csongor, 2023. szeptember 7. Fotó: Napi.hu / Economx.hu

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő elmondta, az automata fegyverrendszerek önmagukban nem rendelkeznek mesterséges intelligencia vezérléssel, ám egyre többet látnak el vele, így még pontosabb célzásra lesznek képesek, és még összetettebb információkhoz jutnak a hadseregek. 

A szakember kifejtette, hogy fontos mérlegelni a hozzáadott előnyöket és a veszélyeket, mielőtt a mesterséges intelligenciát bevezetik a fegyverfejlesztések minden területén

Tarjányi Péter arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háborúban jelenleg alkalmazott technológiák még pár évvel ezelőtt is scifinek tűntek volna, ám a technológia a fegyverfejlesztések és felderítések területén is elképesztően fel fog gyorsulni a közeljövőben. 

A biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor hozzátette: a mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése ellenére sem tartja valószínűnek, hogy az emberi erőt és jelenlétet ki lehessen vonni a frontvonalakról az előttünk lévő években. 

Kevesebb szó esik arról, hogy a mesterséges intelligencia már régóta fontos szerepet játszik a hírszerzés területén – emelte ki Tarjányi Péter. Szerinte az Egyesült Államok hírszerzése, már 20 éve is 1,2 milliárd ember telefonos és email forgalmára tudott napi szinten ellenőrzési protokolokkal rálátni és ez azóta csak tovább fejlődött.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Tarjányi Péter: A következő 10-15 évben még pokolibbak lesznek a háborúk

Elképesztő versenyfutás zajlik a nyugati országok és az Oroszország – Kína szövetségi rendszer között a fegyverfejlesztésekben. Ha kicsivel is, de az USA és szövetségesei még...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.