Az Európai Központi Bank állítólag készen áll arra, hogy utasítsa az olasz UniCreditet oroszországi üzleti tevékenysége leépítésére. A legnagyobb orosz piacon működő külföldi bank jelenleg az osztrák Raiffeisen Bank Internationalhoz tartozó pénzintézet. Utóbbi csütörtökön közölte, hogy az EKB arra fogja kérni, meghatározott időn belül csökkentse az oroszországi hitelkihelyezéseit, valamint a kifizetéseket.

A Raiffeisen vezetése néhány nappal korábban kényszerült magyarázkodásra, miután a Financial Times ki kutatta, hogy az Ukrajna elleni háború megindítása óta nőtt orosz leánybankjának alkalmazotti létszáma. Sőt, egy csomó új állást is hirdetnek Oroszországban, s a hirdetések szövegében a különböző üzletágak növekedési terveit vázolják. A bank osztrák vezetése úgy védekezett, a létszámnövekedés elsősorban a helyi leányvállalat informatikai részlegének bővítésének volt köszönhető, amely egy önálló informatikai architektúra kialakításán dolgozott a bank számára egy esetleges értékesítés előtt. Az álláshirdetések szövege pedig tévedésből nem lett korrigálva az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta.

Az EKB hónapokig tartó tárgyalásokat követően küldd most jogilag kötelező érvényű utasítást az UniCreditnek. Ez a Reuters forrásai szerint az utolsó előtti lépés, mielőtt az EKB szankciókat, például pénzbírságot szabna ki.

Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója februárban azt mondta, hogy a bank Oroszországgal kapcsolatos stratégiája változatlan, és hogy az olasz hitelező folytatja az üzletág leépítését. Ez azonban – akárcsak a Raiffeisen esetében – elég fájdalmas lehet, mert nagyon megy az üzlet Oroszországban. Az olaszországi központú bankcsoport oroszországi egysége 2023-ban 890 millió eurós adózás előtti nyereséget jelentett, ami a csoport teljes profitjának mintegy 7,7 százaléka. Ehhez képest 2021-ben, a háború kitörése előtt 210 millió eurós adózás előtti eredményt értek el.

Bár az orosz leány hitelállománya az előző évhez képest megfeleződött, és az alkalmazottak száma mintegy 8 százalékkal, mintegy 3150 főre csökkent, a bevételek változatlan devizanemben számolva 17 százalékkal nőttek éves szinten, mivel a banki díjak emelkedtek.

Az összefoglaló emlékeztet, júniusban Andrea Enria, az EKB felügyeleti részlegének akkori vezetője az Európai Parlament előtt elmondta, többször és nyilvánosan aggodalmát fejezte ki a bankok kiábrándítóan lassú haladásával kapcsolatban az oroszországi tevékenységek leépítése terén. Az EKB arra kérte a bankokat, hogy gyorsítsák fel leépítési és kivonulási stratégiáik végrehajtását azáltal, hogy világos ütemterveket fogadnak el, és rendszeresen beszámolnak vezető testületeiknek és az EKB bankfelügyeletének e tervek végrehajtásáról.

Az EKB következő lépése azt jelezné, előrelépés e téren a hónapok óta tartó megbeszélések ellenére sem történt. Az RBI például állítólag több EKB által adott határidőt is elmulasztott.


Az Unicredit részvényeinek árfolyama – ellentétben a Raiffeisenével – jelentősen emelkedett a háború kirobbanása óta. Ennek azonban gyakorlatilag kevés köze van közvetlenül az Oroszországi tevékenységhez, sokkal inkább annak köszönhető, hogy az infláció elleni harc jegyében az amerikai Fed-hez hasonlóan az Európai Központi Bank is kamatemelésbe kezdett. Ez pedig jelentősen javította szinte az egész európai bankszektor jövedelmezőségét.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!