Olaf Scholz német kancellár felszólította a lengyel kormányt, hogy vizsgálja ki azokat a jelentéseket, amelyek szerint több százezer illegális bevándorló szerzett lengyel vízumot és munkavállalási engedélyt – írja a Bloomberg.

Ki kell vizsgálni a jelenlegi lengyelországi vízumbotrányt. Nem akarom, hogy Lengyelország csak úgy átengedje a bevándorlókat

– jelentette ki Olaf Scholz egy hétvégi nürnbergi kampányrendezvényen.

A német kancellár azt is közölte, hogy tárgyalni fog a lengyel hatóságokkal az ügyről, valamint azt is belebegtette, hogy Németország ismét bevezeti a határellenőrzést Lengyelországgal és a többi szomszédos országgal szemben. 

Korábban ellentétes álláspontot képviseltek

Nancy Faeser német belügyminiszter a Welt am Sonntag német lapnak adott hétvégi interjújában szintén arról beszélt, hogy az illegális bevándorlás megfékezésére vissza lehetne állítani a határellenőrzést a Lengyelországgal és a Csehországgal közös határon.

A lap felelevenítette, hogy mind Olaf Scholz, mind Nancy Faeser korábban még ellenezte a határellenőrzés bevezetésére vonatkozó javaslatokat.

A német kormány adatai szerint 2023 január-augusztusában több mint 200 ezer bevándorló kért menedéket Németországban, 77 százalékkal több, mint 2022 azonos időszakában. A lengyel határon a német rendőrség adatai szerint az első félévben több mint 12 ezer illegális bevándorlót füleltek le.

Szeptember közepén Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke arról értekezett, hogy az elmúlt két és fél évben több mint 250 ezer afrikai és ázsiai ország állampolgára kaphatott lengyel munkavállalási engedélyt – kenőpénzért.

Giorgia Meloni: Olaszország nem válhat Európa menekülttáborává

Az olasz kormányfő az ENSZ-közgyűlésén New Yorkban azt hangsúlyozta, hogy tarthatatlan nyomás alá helyezi hazáját a Lampedusára érkező, migránsokat szállító bárkák sokasága. Bővebben --->