Volt olyan 48 órás időszak ezen a héten, amikor csaknem 7000 illegális bevándorló lépett be Olaszország területén, Lampedusa szigetén az EU-ba. A Földközi tenger kis szigete Észak-Afrika és Szicília között fekszik, és már a 2000-es évek óta az illegális bevándorlók, és embercsempészek első európai állomása. A 6000 lakosú, mindössze 10 kilométer hosszú sziget képtelen megbirkózni az emberáradattal. Lampedusán mindössze egy 500 férőhelyes befogadóközpont van, így a helyi plébános értékelése szerint jelenleg „apokaliptikus” állapotok uralkodnak. Az illegális bevándorlók menedékjogot kérnek, illetve azt, hogy észak-európai országokba utazhassanak tovább.

EU szinten tovább emelkedett az illegális határátlépések száma

Az előzetes számítások szerint 2023 első nyolc hónapjában összeségében ötödével (plusz 18 százalék) nőtt az illegális határátlépések száma az EU külső határain, több mint 232 ezerre, ami 2016 óta a legmagasabb szám ezen időszakban.

Csak az augusztusi hónapban 56 900 illegális határátlépést észleltek az EU külső határain, ami 39 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Hónapbontásban ez 2016 februárja óta a legmagasabb szám.

A fő útvonal

A migrációs nyomás elsősorban a Földközi-tenger középső részén keresztül érkezők számának növekedésének miatt van, amely továbbra is a fő migrációs útvonal az EU-ba, és amely minden második uniós határon észlelt illegális bevándorlásért felelős. Az ezen az útvonalon történő illegális határátlépések száma csaknem megduplázódott (+96 százalék) a tavalyi évhez képest. Ezen az útvonalon az idei évben eddig több mint 114 ezren próbálkoztak belépni az Unió területére. Idén eddig az EU-ba irányuló illegális határátlépések fele a Földközi-tenger középső részén keresztül történt.

A tengeri átkelés továbbra is rendkívül veszélyes. Az International Organization for Migration (IOM) adatai szerint idén eddig több mint 2325 ember tűnt el a Földközi-tengeren, túlnyomó többségük a tenger középső részén.

A nyugati, a keleti útvonalak és az Egyesült Királyság

A középső útvonaltól eltérően a legtöbb más migrációs útvonalon idén eddig éves szinten csökkenés volt tapasztalható az előző évhez képest. A nyugat-afrikai útvonalon 5 százalékkal, a nyugat-balkáni útvonalon pedig 19 százalékkal csökkent az illegális határsértések száma. 

A januártól augusztusig tartó időszakban a nyugat-balkáni útvonalon, amely a második legaktívabb útvonal több mint 70 550 észleléssel, 19 százalékos csökkenés volt tapasztalható, ami nagyrészt a szigorúbb vízumpolitikának köszönhető.

A La Manche-csatornán keresztül az Egyesült Királyságba irányuló illegális átkelések száma augusztusban megközelítette a 9000-et, így a 2023 első nyolc hónapjában összesen 36 250 volt, ami 13 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

 

Forrás: Frontex
Forrás: Frontex

Mi várható?

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség szerint a következő hónapokban valószínűleg folytatódik a migrációs nyomás növekedése ezen a középső útvonalon, mivel a bűnszervezetek közötti éles verseny miatt az embercsempészek alacsonyabb árakat kínálnak a Líbiából és Tunéziából érkező migránsoknak.