Az Egyesült Államok 3 milliárd dollárt ajánl fel egy ENSZ-alap javára, amelynek célja, hogy segítse a fejlődő országokat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. Ez az erőfeszítés hozzájárulhat a gazdag nemzetekbe vetett bizalom helyreállításához –ismertették az amerikai  külügyminisztérium tisztviselői Kamala Harris alelnöknek a COP28 csúcstalálkozóján tartott szombati beszéde előtt.

Véleményük szerint ez a három milliárd dolláros ígéret a kéthetes COP28 konferencia kezdetén segít megerősíteni az Egyesült Államok hitelességét. A legutóbbi klímacsúcsokon ugyanis mély bizalmatlanságot és feszültséget szült, hogy a gazdag országok részéről a célok finanszírozása akadozott.

Miután gazdaságát fosszilis tüzelőanyagok elégetésével építette fel, és ma az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb hányadát állítja elő a légkörben, az Egyesült Államokra is nyomás nehezedik, hogy több támogatást nyújtson azoknak az országoknak, amelyek az ebből eredő bolygófelmelegedés terhét viselik

állapította meg tudósításában a Bloomberg.

Az Egyesült Államok által vállalt nemzetközi klímafinanszírozás 2022-ben elérte az 5,8 milliárd dollárt – közölte a külügyminisztérium egyik tisztviselője, szemben a 2021-es 1,5 milliárd dollárral. Idén pedig az USA klímafinanszírozása a 9,5 milliárd dollárt is meghaladja – mondta a Bloomberg által idézet tisztviselő, aki 2024-re már 11 milliárd dolláros amerikai finanszírozásról beszélt.