Az európai parlamenti képviselők szerdán jóváhagyták az EU menekültügyi és migrációs paktumának mind a tíz jogszabályi szövegét, ezzel véget vetettek a hosszan tartó patthelyzetnek, és megnyitották az utat a blokk migrációs politikájának széles körű megváltoztatása előtt.

Az évek óta készülő megállapodás célja a menekültügyi eljárás felgyorsítása, a migránsok áttelepítése a frontországokból és a sikertelen menedékkérők kitoloncolási eljárásának egyszerűsítése – írja a Politico.

Míg Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, mások, köztük a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali képviselők mellett a nem kormányzati szervezetek is élesen bírálták azt.

Tusk és Orbán most egy húron pendültek

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hevesen elutasította az áthelyezési mechanizmus ötletét, amely a migránsokat a frontországokból más uniós tagállamokba helyezné át, és fogadkozott, hogy megtalálja a módját annak, hogy Lengyelország mentesüljön ez alól.

Meg fogjuk találni a módját annak, még ha ez a paktum többé-kevésbé abban a formában lép is hatályba, ahogyan azt ma a parlament megszavazta, hogy megvédjük Lengyelországot az áthelyezési mechanizmustól

– jelentette ki a lengyel kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök is bírálta a megállapodást a közösségi médiában és a paktumot egy újabb szögnek nevezte, amelyet az Európai Unió koporsójába vernek.

Az egység halott, a biztonságos határoknak vége. Magyarország soha nem fog engedni a tömeges migrációs őrületnek! Változásra van szükségünk Brüsszelben! #StopMigration!

– írta közösségi oldalán Orbán Viktor. 

Budapest és Varsó régóta vezetik a migrációs megállapodás elleni ellenállást, azzal fenyegetőzve és időnként sikerrel, hogy kisiklatják annak előrehaladását. A korábbi szövetségesek azonban elhidegültek egymástól, mióta tavaly év végén Donald Tuskot, az Európai Tanács jobbközép volt elnökét Lengyelország miniszterelnökévé választották.