A Bizottság azt mondta, hogy a megfelelő nyomon követést is biztosítja, miután az osztrák kormány és az osztrák vállalat is kifogásolták a politikát.

A Reuters birtokába jutott levélben Hans Reisch, a Spar Austria vezérigazgatója a Bizottságnak azt írta, hogy a magyarországi kiskereskedőkre kivetett adók azóta emelkednek, hogy a kormány különadó jelentett be 2020-ban, az adó mértéke pedig mostanra elérte a bevétel 4,5 százalékát.

Reisch úgy fogalmaz, hogy az adó diszkriminatív az országban tevékenykedő külföldi kiskereskedőkkel szemben, mivel azokat a különadó legmagasabb adókategóriájába tartoznak. „Ezzel szemben a franchise-okban működő magyar versenytársak következetesen alacsonyabb, 0-1 százalékos adókulcsok előnyeit élvezik” – áll a levélben.

A vezérigazgató úgy véli, hogy az adó arra kényszeríti a külföldi kiskereskedőket, hogy veszteségesen működjenek, mivel az ágazatban a haszonkulcs alacsonyabb, mint 4,5 százalék.

Az osztrák gazdasági és külügyminiszter január végén szintén levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, mondván, hogy a magyar adópolitika aránytalanul nagy mértékben befolyásolja a külföldi kiskereskedők nyereséges működését az országban.

Nem a kormánytól kapta a legnagyobb pofont a Spar

A Spar az árazásban nem versenyképes, illetve az elavult üzleti modell és a magas árak jól láthatóan veszteséges működést eredményeznek – jelezte Molnár Dániel az Economxnek. A Makronóm Intézet szenior elemzője szerint világosan látszik, hogy a Spar és a hozzá hasonló hiper- és szupermarketek vesztesei a fogyasztói szokások elmúlt években bekövetkező változásának.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->