A helyszínt a Washingtontól mintegy 13 mérföldre északkeletre fekvő Greenbeltben tervezik. A tervezetről az Associated Pressnek beszélt két, neve elhallgatását kérő személy.

Az új székhely kiválasztásáról már több mint egy évtizede folyik a vita, a helyszín kiválasztásának folyamatával kapcsolatban pedig az FBI aggodalmát fejezte ki az elmúlt hónapokban. A helyszín választásának híre csalódást váltott ki Virginia állam vezetőiből – írja az NBC.

Mark Warner virginiai demokrata szenátor úgy nyilatkozott, hogy nem kapott hivatalos értesítést a kiválasztásról, azonban ha ez igaz, akkor „ez bizonyíték arra, hogy durva politikai beavatkozás történt egy bevett GSA-folyamatba”.

A GSA az Általános Szolgáltatási Igazgatóság, melynek feladatai közé tartozik a kormányzati ingatlanok kezelése.

Ben Cardin marylandi demokrata szenátor viszont azt mondta, az ő államában lévő helyszín ideális, mert megközelíthető a tömegközlekedés, és ott lényegesen alacsonyabbak lennének az adófizetők költségei.

Ahány előny, annyi aggály

Wes Moore marylandi demokrata kormányzó korábban azzal érvelt, hogy gyors lenne az ottani építkezés, és 1 milliárd dollárt takarítana meg az adófizetőknek. Hozzátette, a többségében feketék által lakott Prince George's megyében lévő központ megfelelne a Joe Biden elnök által felvetett méltányossági céloknak.

Ugyanakkor transzparenciával kapcsolatos aggályokat fogalmazott meg, egyebek mellett, hogy 2022-ben hirtelen nagyobb jelentőséggel bírt a virginiai Quanticóban található FBI-akadémia közelsége.

Az Általános Szolgáltatási Igazgatóság (GSA) júliusban jelentette be, hogy az új helyszín kiválasztásának kritériumait megváltoztatta, így két lehetséges marylandi helyszín maradt versenyben. Nagyobb hangsúlyt kaptak a költségekkel és a társadalmi méltányossággal kapcsolatos aggályok, mint az FBI Akadémiához való közelség.

Az FBI 50 éves álló, washingtoni J. Edgar Hoover-épülete cseréje már 15 éve napirendi ponton van. A folyamat Donald Trump elnöksége során megakadt, ő ugyanis azt vetette fel, hogy a meglévő helyszínt újjáépítsék.

Megfenyegették egy híres amerikai egyetem zsidó közösségét, nyomoz az FBI

A nyíltan antiszemita üzenetek után megerősítették a rendőri jelenlétet az egyetemnél.
Bővebben--->