A földgáz fő összetevőjének számító, és az egyik legkörnyezetszennyezőbb anyag, a metán kibocsátásának csökkentésére szánta el magát az Unió, a világ legnagyobb olaj- és gázimportőre. A jogszabály így próbál nyomást gyakorolni a nemzetközi olaj- és gázimportőrökre a környezetvédelem jegyében.

Az EU szélesebb körű zöld erőfeszítéseinek körébe illeszkedő szabályozás értelmében az európai olaj- és gázkitermelőknek, nemzetközi beszállítóknak rendszeresen ellenőrizniük kell a tevékenységükkel járó metánszivárgásokat, illetve megtiltja, hogy a vállalatok szándékosan elégessék vagy kibocsássák a nem kívánt metánt a légkörbe - írja a Portfolio. 

Az uniós miniszterek hétfőn jóváhagyták a törvényjavaslatot, ami „maximális metánintenzitási értékeket” ír elő az európai piacon forgalomba hozott fosszilis tüzelőanyagokra. Jelentős pénzügyi büntetésekre számíthatnak azon olaj- és gázimportőrök, amelyek nem fogják magukat tartani a Bizottság által 2030-ig pontosított határértékhez. 

Alessia Virone, a Clean Air Task Force nonprofit szervezet EU ügyekért felelős igazgatója szerint

 az Unió ily módon harmadával csökkentheti a fosszilis anyagok szállításából és használatából származó globális metánkibocsátást.

Az Egyesült Államok partnerséget mutat abban, hogy az EU-val karöltve 2030-ig 30%-kal csökkentse a metán-termelést. Azonban a törvény negatív fogadtatásban is részesült: az Olaj- és Gáztermelők Nemzetközi Szövetsége szerint az EU veszélyeztetheti az energiabiztonságot azzal, ha nem ismeri el más joghatóságok meglévő metánszabványait és felülírja azokat.