A szakember véleménye szerint a bevándorló hátterű, az európai társadalmakba beilleszkedni nem tudó emberek elnyomó–elnyomott jellegű konfliktust látnak a háborúban, és az általuk elnyomottnak, gyengének vélt féllel szimpatizálnak – jelen esetben a Hamásszal, a palesztinokkal. Nem tartja kizártnak, hogy ezeknek a személyeknek a későbbi radikalizálódása újabb támadásokhoz vezethet.

Hezbollah 2006-ban már vívott egyszer háborút Izraellel szemben, amit nagy győzelemként ünnepelt, de hatalmas pusztítással és károkkal járt a Hezbollah számára – mondta Sayfo Omar az Inforádióban. Úgy véli, a szervezetnek ezért nem áll érdekében jelenleg megnyitni ezt a frontot. Hozzátette, Irán, a Hezbollah fő támogatója ebbe az irányba szeretné mozdítani a terrorszervezetet, ugyanakkor azt az iráni vezetés is belátja.

Libanon számára végzetes lenne, hiszen az ország 2018 óta mélyrepülésben van, és a Hezbollah helyi ellenzői a szervezetet teszik felelőssé, amiért nem érkezik az országba a szükséges tőke az öböl menti államokból.

Csak a békekötés után valósulhat meg a koronaherceg nagy álma, a Neom City projekt.

2022-ben az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein, majd Marokkó és Szudán is békét kötött a zsidó állammal, és már a levegőben lógott a szaúdi–izraeli megállapodás is, ám közbejött a háború. Szaúd-Arábia számára különösen fontos lenne a fegyveres konfliktus vége és az ismételt közeledés Izrael felé, hiszen csak a békekötés után valósulhat meg a koronaherceg nagy álma, a Neom City projekt. Ám ehhez meg kell egyeznie Izraellel az Akabai-öbölnél zajló tengeri forgalomról.

A Neom projekt látványterve
Fotó: Neom / A Neom projekt látványterve

Neom City

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg az Egyiptommal és Jordániával is határos Neom létrehozását tervelte ki. A megapolisz három régióból, Trojenából, Oxagonból és a tízmillió embert befogadni képes The Line-ból, azaz A Vonalból áll majd, melyek együttesen egy teljesen új sztenderdet nyitnának meg arról, hogy hogyan is lehet a természettel és a technológiával összhangban élni.

2017-ben jelentették be megalapítást, október közepén azonban kezdetét vették az építkezések.

Neom város weboldalán olvasható, hogy Trojena régió a hónapokhoz igazítva négy különböző módban tud üzemelni. December és március között a Téli szezonhoz, március és május között a Kaland szezonhoz, május és szeptember között a Tavi szezonhoz, míg szeptember és november között a Wellness szezonhoz igazítva alakul át a régió.

A szaúdi koronaherceg szerint a mai városok egyik legnagyobb problémája az ingázás, mely az emberek életéből akár több évet is elvehet. Éppen ezért a The Line alapkoncepciója az, hogy maximálisan két perc sétával bárki a természet lágy ölén érezhesse magát, további három perc gyaloglással pedig minden gyakran használt szolgáltatást (étterem, orvosi rendelő, iskola stb.) elérjen.