Franciaország pénteken arra figyelmeztette állampolgárait, hogy feltétlenül tartózkodjanak az elkövetkező napokban az Iránba, a Libanonba, az Izraelbe és a palesztin területekre való utazástól – közölte a francia külügyminisztérium az AFP-vel.

Irán megtorlással fenyegette meg Izraelt a szíriai iráni konzulátust április 1-jén ért csapás miatt, amelynek során hét forradalmi gárdistát, köztük két tábornokot öltek meg, ami az erőszak közel-keleti eszkalációjától való félelmet keltett.

Stephane Sejourne francia külügyminiszter egy válságtanácskozáson azt is kérte, hogy evakuálják az Iránban tartózkodó francia diplomaták családtagjait, és ne küldjenek francia köztisztviselőket a felsorolt országokba – írja az Alarabiya.

Már az Egyesült Államok is kiadott egy hasonló figyelmeztetést, de Németország, Oroszország és Ausztrália is óva inti állampolgárait az ezekre a területekre való utazástól. Az amerikai hírszerzés szerint Irán valószínűleg 48 órán belül támadást fog indítani Izrael ellen.

Oroszország óva inti az állampolgárait Izraeltől

A Külügyminisztérium nyomatékosan ajánlja az oroszoknak, hogy tartózkodjanak a közel-keleti régióba, különösen Izraelbe, Libanonba és a palesztin területekre való utazástól