Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke pénteken nem sokkal dél előtt érkezett Izraelbe, hogy kifejezze szolidaritását az országgal a Hamász szombati terrortámadásait követően.

Az Európai Parlament elnökével együtt érkeztem Izraelbe, hogy kifejezzük szolidaritásunkat az izraeli néppel a Hamász által elkövetett szörnyű terrortámadás után

– írta von der Leyen az X nevű közösségi oldalon.

„A szolidaritás üzenetével vagyunk itt az Izrael által évek óta elszenvedett legsúlyosabb terrortámadás után. A terror nem fog győzedelmeskedni. Az számít, hogyan válaszolunk. Meg tudjuk és meg kell állítanunk a Hamászt, és mindent meg kell tennünk a humanitárius következmények enyhítése érdekében” – írta Metsola ugyanezen a platformon.

Az uniós intézmények elnökeinek izraeli látogatása hat nappal azután történt, hogy a Hamász meglepetésszerű szárazföldi, tengeri és légi támadást hajtott végre Izraelben, amelynek következtében október 7. óta több mint 1300 ember halt meg és 3200-an sebesültek meg.

Több nemzet képviselője is Izraelbe utazik

Az Euronews szerint Annalena Baerbock német külügyminisztert péntekre várják.

Eközben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is pénteken érkezett Tel-Avivba. Őt megelőzően csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter utazott a térségbe és tárgyalt Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, akit biztosított támogatásáról.