Házak gyulladtak ki az izlandi Grindavík városában, miután vasárnap hajnalban kitört a Reykjanes-félszigeten található vulkán.

A halászvárosra ömlő láva miatt a teljes lakosságot evakuálták, a lávafolyam mostanra a városba vezető főutat is teljesen elvágta.

A BBC beszámolója szerint a négyezer lélekszámú település lakosait legutóbb november 11-én menekítették ki a hatóságok, miután a földkéreg alatti magma előrenyomulása több száz földrengést idézett elő. Az emberek csak a december 18-i kitörés után térhettek vissza az otthonaikba.

A decemberi kitörés után falakat építettek a vulkán köré, azonban sok helyen ezek a gátak most átszakadtak. A vasárnapi kitörés már az ötödik, amely 2021 óta a félszigeten történt.

Gudni Johannesson izlandi köztársasági elnök a nemzethez intézett beszédében egy ijesztő időszakra figyelmeztette honfitársait, azonban kijelentette, hogy nem fogják feladni.

Az ország riasztási szintjét vészhelyzetre emelték, amely azt jelzi, hogy fennáll az emberek, az ingóságok vagy a környezet károsodásának veszélye.