Az izlandi tűzhányó aktivitása következtében egy 4 kilométeres hasadéknyílás keletkezett. 2021 óta ez volt a negyedik és az eddigi legnagyobb kitörés.

A Reykjanes-félszigeten a lakott területeket veszélyeztető magmaalagút jött létre, ezért a már a múlt hónapban kiürítették az érintett településeket. Többek között a turizmus szempontjából fontos Grindavíkot is. Ettől a várostól hét kilométerre található az ország egyik leghíresebb turista látványossága, a Kék Lagúna termálfürdő, amelyet most a természeti katasztrófa miatt újra bezártak.

A héten történt, repedéskitörésnek minősülő vulkáni aktivitás nem jelent életveszélyt, de a mérgező gázok miatt nem tanácsos a helyszínre látogatni.

Az izlandi meteorológiai hivatal közleménye szerint az első két órában több száz köbméter láva szabadult fel, azonban kedd reggelre mérséklődött a kitörési és szeizmikus aktivitás. A tűzhányóból feltörő magma a légi közlekedésben nem okozott fennakadást

számolt be róla a CNN.

Az izlandi polgári védelmi ügynökség szerint az 1973-as, 400 ház pusztulást okozó kitörés óta nem történt az országban ekkora tragédia. A hatóságok felhívták a figyelmet a kitöréshez közel található svartsengi erőmű védelmére.

Rettegnek a vulkántól, szükségállapotot hirdettek Izlandon

Az evakuálásról szóló döntés azután született, hogy az izlandi meteorológiai hivatal nem tudta azt kizárni, hogy a jelenleg formálódó magmaalagút elérheti Grindavík városát. Bővebben --->