Egyre nagyobb az esélye egy izlandi vulkánkitörésnek, ami szakértők szerint veszélyt jelenthet egy evakuált városra. Izlandon szükségállapotot hirdettek a sorozatos földrengések után. A hatóságok a délnyugati Grindavík városában élő több ezer embert utasítottak arra, hogy elővigyázatosságból hagyja el a várost – számolt be róla a BBC.

Az izlandi meteorológiai hivatal (IMO) szerint hétfő reggel óta megnőtt a valószínűsége annak, hogy a Reykjanes-félszigeten vagy annak közvetlen közelében vulkánkitörés következik be. Thor Thordason, az Izlandi Egyetem vulkanológus professzora szerint a félsziget alatt futó 15 km hosszú magmafolyó még mindig aktív.

Ezért beszélünk sajnos közelgő kitörésről. A legvalószínűbb kitörési oldal a jelek szerint Grindavík város határán belül van

– mondta a professzor a BBC-nek.

A közeli Fagradalsfjall vulkán környékén az elmúlt hetekben több ezer rengést regisztráltak. Ezek az izlandi Reykjanes-félszigeten összpontosultak, amelynek a 2021-es kitörés előtt 800 évig szunnyadt a vulkáni tevékenységre.

Az ügynökség szombati közleményében azt írta, hogy a Grindavík északkeleti részén és mintegy 10 kilométerrel beljebb a szárazföld belsejében húzódó magmából, vagyis olvadt kőzetből álló alagutat kevesebb mint 800 méter mélyre becsülték, szemben a korábbi 1500 méteres mélységgel. Csütörtökön a térségben megnövekedett szeizmikus aktivitás miatt bezárták a közeli Kék Lagúna nevezetességet.

Október vége óta több mint 20 ezer rengést regisztráltak Izland délnyugati részén.

Az izlandi polgári védelmi ügynökség közölte, hogy az evakuálásról szóló döntés azután született, hogy az IMO nem tudta kizárni, hogy a jelenleg formálódó magmaalagút elérheti Grindavíkot.

Sürgősségi járművek parkolnak egy úton, miután az izlandi polgári védelmi hivatal elrendelte Grindavik teljes evakuálását az izlandi Grindavik melletti vulkáni tevékenység miatt a 2023. november 12-én.
Sürgősségi járművek parkolnak egy úton, miután az izlandi polgári védelmi hivatal elrendelte Grindavik teljes evakuálását az izlandi Grindavík melletti vulkáni tevékenység miatt a 2023. november 12-én.
Kép: Reuters

A kitörés kezdetére várnak az izlandiak

Pénteken az embereknek el kellett hagyniuk a várost, de nem vészhelyzeti evakuálásról volt szó, mert a polgári védelmi ügynökség szerint van elég idejük reagálni:

Nem fenyeget közvetlen veszély, az evakuálás elsősorban megelőző jellegű, a fő cél Grindavík valamennyi lakosának biztonsága.

A mintegy négyezer lakosú városba vezető összes utat lezárták a vészhelyzeteken kívül, hogy biztosítsák a ki- és bejutást.

Jelenleg csak a kitörés kezdetére várunk – mondta Alda Sigmundsdottir, egy reykjavíki újságíró. Izland a világ egyik geológiailag legaktívabb régiója, mintegy 30 aktív vulkanikus helyszínnel. A vulkánkitörések akkor következnek be, amikor a magma, amely könnyebb, mint a körülötte lévő szilárd kőzet, a mélyről a földfelszínre emelkedik.

Júliusban a Litli-Hrutur, vagyis a Kis Ráma kitört a Fagradalsfjall térségében, turistákat vonzva „a világ legújabb babavulkánjának” helyszínére. Ez a helyszín nyolc évszázadon át szunnyadt, egészen a 2021-es, 2022-es és 2023-as kitörésekig.