Az ukránok azt állítják, hogy az Egyesült Államok által szállított kazettás bombák egyre fontosabbak az orosz támadások elrettentésében, mert ezek a fegyverek jelentősen különböznek a hagyományos fajtáktól. Az USA-ból érkező bombák ugyanis sípolnak.

Joe Biden elnök júliusi döntését, miszerint fegyvereket küld Ukrajnába, számos kritika fogadta a szövetségesek – köztük Franciaország, Németország és Kanada – részéről,

aggodalmukat fejezték ki a lehetséges polgári áldozatok miatt.

A The Washington Post által idézett ukrán tisztviselők viszont azzal érvelnek, hogy a fegyverek jelentős hatást gyakoroltak a frontvonalon, segítettek lelassítani, és elrettenteni az orosz támadásokat – írja Komputer Swiat lengyel szakportál.

A Post szerint – aki egy ukrán katonai tisztviselő, Sztanyiszlav szavait idézi – az oroszok felismerik a kazettás bombákat a füttyszóról, amit akkor adnak ki, amikor feléjük irányítják őket, így visszahúzódnak és nem mernek támadni.

A hivatalos jelentések szerint a kazettás bombák használata az orosz csapatok visszaszorítására használják. Ez azt jelenteti, hogy a megszállók az óvóhelyeken maradnak, miközben Ukrajna előrenyomul. A hírek szerint létfontosságú volt ez az amerikai szállítmány, ugyanis az ukrán készletek már kezdtek kifogyni.

A kazettás bombák jelentősen különböznek azoktól a közönséges lőszerektől, amelyek becsapódáskor egyetlen robbanást okoznak.

Ezek a bombák a célpont fölött szétesnek, sok kis bombára szóródnak szét széles területen, így jelentősen növelhető az ellenfél vesztesége.

A kisebb bombák azonban nem mindig robbannak fel, évekig hevernek ott, ahova leestek, ezzel állandó veszélyt jelentve a polgári lakosságra. A kijevi hatóságok azonban azt tervezik, hogy a háború után a fel nem robbant bombákat összeszedik, és még a lakosság visszatérése előtt eltávolítják őket.

Több mint 100 ország írta alá a kazettás bombákról szóló egyezményt, amely tiltja használatukat és raktározásukat. Az Egyesült Államok szövetségesei, például az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország vállalták, hogy nem használják ezeket, de az USA, Ukrajna és Oroszország nem írta alá az egyezményt. Mind Ukrajna, mind Oroszország használta ezeket a lőszereket a háború során, Oroszországot ráadásul azzal vádolják, hogy ezeket a fegyvereket polgári célpontok elleni támadásokban használta.